ALARMANTNO! Akutni hepatis nepoznatog porekla hara Evropom, jedno dete umrlo: Misteriozna bolest jetre nije registrovana u Srbiji
Foto: privatna arhiva

Nema razloga za paniku. U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj akutnog hepatitisa kod dece - saglasni su infektolog prof. dr Žarko Ranković i pedijatar Saša Milićević, koji su za Alo! komentarisali pojavu misteriozne bolesti jetre u nekim evropskim zemljama i SAD.

Prema podacima SZO, od 21. aprila 2022. prijavljeno je 190 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porekla u 11 zemalja EU i Amerike. Zaražena deca su imala od mesec dana do 16 godina, a kod njih 17 urađena je transplantacija jetre. Jedno dete je, nažalost, preminulo. Uzrok se i dalje traži, a kod 74 od 190 obolelih otkriven je adenovirus tip 41, koji se obično manifestuje kao groznica, dijareja, povraćanje, uz respiratorne simptome. Većina zaražene dece nije primila vakcinu protiv kovida, što odbacuje hipotezu da je akutni hepatitis možda posledica vakcinacije, naveli su iz SZO.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković naveo je za Alo! da je sada sve na naučnicima koji tek treba da utvrde koji virus je prouzrokovao ovu bolest.

ALARMANTNO! Akutni hepatis nepoznatog porekla hara Evropom, jedno dete umrlo: Misteriozna bolest jetre nije registrovana u Srbiji

Foto: privatna arhiva

 

- Kod nas nije zabeležen nijedan slučaj. Potreban je dodatni oprez, ali ne i panika. Najvažnije je ruke prati što češće, a voće i povrće detaljnije, pod mlazom vode ili u rastvoru vode i sode bikarbone. Obavezno treba proveriti i vodu iz bunara - objasnio je dr Ranković, i istakao da hepatitis „ni slučajno ne treba lečiti raznim travkama“.

I pedijatar dr Saša Milićević je za Alo! naglasio da ne bi trebalo paničiti.

- Ukoliko roditelji kod deteta primete prve simptome hepatitisa, a to su žute beonjače, mučnina, neraspoloženje, dijareja, urin boje piva, bela stolica i eventualno povišena temperatura, odmah treba da se jave izabranom pedijatru - posavetovao je dr Milićević, i dodao da je najvažnija preventiva - higijena ruku i hrane, uz termičku obradu.

Prema rečima naših sagovornika, ako u domu zdravlja otkriju hepatitis, dete šalju u specijalističke klinike, a rezultate prosleđuju Institutu za javno zdravlje, čiji stručnjaci dalje prate razvoj situacije, piše Zorica Zarić.

ALARMANTNO! Akutni hepatis nepoznatog porekla hara Evropom, jedno dete umrlo: Misteriozna bolest jetre nije registrovana u Srbiji

Foto: privatna arhiva

 

Šta sve uzrokuje akutni hepatitis

Postoji nekoliko virusa hepatitisa (A, B, C, D, E, F, G itd.) koji se razlikuju po načinu prenosa, trajanju inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u hroničnu upalu i razvoju težih komplikacija kao što su ciroza i karcinom jetre.

- Osim ovih virusa, akutni hepatitis mogu prouzrokovati i citomegalovirus, Epstein-Barov virus, herpes simpleks i varičela-zoster virusi, adenovirusi, eho virusi - naveo je dr Ranković, i posavetovao da u slučaju prvih simptoma roditelji deci ne daju svinjsko meso i suhomesnate prerađevine.

Brojke

114 Velika Britanija  

13 Španija

12 Izrael

9 SAD

6 Danska

4 Holandija i Italija

2 Norveška i Francuska

1 Rumunija i Belgija

Slučajevi nisu povezani

Evropski zdravstveni zvaničnici saopštili su da slučajevi misteriozne bolesti jetre kod dece nisu povezani.
„Nismo utvrdili da su povezani niti da su u vezi s putovanjima“, rekla je Andrea Amon, direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu. Ona je navela da se bolest javlja kod dece koja prethodno nisu imala zdravstvene tegobe.

Do sada je prijavljeno 190 slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla, od toga 140 u Evropi, prenosi AP.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading