SMRTONOSNA BOLEST NEPOZNATOG POREKLA SVE BLIŽA SRBIJI Širi se Evropom i napada decu
Foto: Shutterstock

Svakom desetom zaraženom detetu bila je neophodna transplantacija jetre, a zabeležen je i jedan smrtni ishod

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliži Srbiji! Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi sa epidemijom bolesti!

Podsetimo, prošle nedelje je ova virusna infekcija bila registrovana u četiri evropske zemlje, dok su naši lekari rekli da za sada infekcija nije registrovana kod nas, te i da se najverovatnije radi o hepatitisu A, to jest infektivnoj žutici, koja se u našoj zemlji javlja sporadično, jako brzo se širi i veoma je zarazna. SZO je u subotu saopštila da se bolest proširila u 11 evropskih zemalja, a među njima je registrovan i prvi slučaj u Rumuniji.

- Od 21. aprila 2022. godine prijavljeno je najmanje 169 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porekla iz 11 zemalja EU i Amerike. Slučajevi su prijavljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske (114), Španiji (13), Izraelu (12), Sjedinjenim Američkim Državama (9), Danskoj (6), Irskoj (manje od pet), Holandija (4), Italija (4), Norveška (2), Francuska (2), Rumunija (1) i Belgija (1) - navodi se u saopštenju SZO i dodaje da su zaražena deca starosti od mesec dana do 16 godina.

- Za 17 zaražene dece (otprilike 10 odsto) bila je neophodna transplantacija jetre, a prijavljen i najmanje jedan smrtni ishod - upozoravaju iz SZO. Iz ove organizacije navode da su u toku istraživanja kako bi se utvrdio pravi uzrok akutnog hepatitisa kod dece, a sumnja se da je u pitanju neki novi, do sada nepoznat adenovirus.

Klinička slika zaraženih

Bol u stomaku, dijareja i povraćanje

Iz SZO navode da su pojavi teškog akutnog hepatitisa i povećanih nivoa enzima jetre AST ili ALT i žutice kod mnogih zaraženih mališana prethodili gastrointestinalni simptomi, uključujući bol u stomaku, dijareju i povraćanje. Većina registrovanih zaraženih nije imala temperaturu. Uobičajeni virusi koji izazivaju akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D i E) nisu otkriveni ni u jednom od ovih slučajeva zaražene dece, navodi se u saopštenju SZO.

Naime, od 169 zaražene dece adenovirus je otkriven kod najmanje 74 njih, i to uglavnom adenovirus tip 41, pri čemu je najmanje 19 dece imalo istovremeno i koronavirus.

- Iako je adenovirus trenutno jedna hipoteza za osnovni uzrok, to ne objašnjava u potpunosti težinu kliničke slike. Infekcija adenovirusom tipa 41 ranije nije bila povezana s takvom kliničkom slikom. Adenovirus tip 41 obično se manifestuje kao dijareja, povraćanje i groznica, često praćeni respiratornim simptomima.

Iako su postojali izveštaji o slučajevima hepatitisa kod imunokompromitovane dece sa adenovirusnom infekcijom, nije poznato da je adenovirus tipa 41 uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece - navode iz SZO i dodaju da većina zaražene dece nije primila vakcinu protiv kovida, što odbacuje hipotezu da je akutni hepatitis možda posledica vakcinacije.

Simptomi hepatitisa

- Simptomi infekcije koji su i prvi alarm za roditelje jesu slabost, malaksalost, povišena temperatura u pojedinim slučajevima, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost beonjača. Stolica postaje bela, dok je mokraća tamne boje, kako medicinari kažu - boje piva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading