ISPITIVANJA U SRBIJI ZAVRŠENA Dečak (9) za koga se sumnja da ima novi hepatitis, prebačen u bolnicu u Italiji
Foto: privatna arhiva

Dečak od 9 godina u Srbiji, kod kog je postavljena sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla, prebačen je u bolnicu u Bergamu u Italiji, gde će lekari odlučiti da li je mališanu potrebna nova jetra, koja mu je sve vreme bila u teškom stanju, potvrđeno je za Telegraf.rs.

Ispitivanja u Srbiji su završena, ali kako saznajemo, još nije ustanovljeno da li on ima bolest jetre najverovatnije izazvane adenovirusom koja se javila kod dece predškolskog i školskog uzrasta u najmanje 20 zemalja.

Dete na koje se sumnja da je zaraženo ovim hepatitisom bilo je smešteno od prošle srede na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić u Beogradu". Zbog žute boje podvrgnuto je ispitivanju na novi hepatitis, nakon što su doktori ustanovili da nije o hepatitisu tip A, za koji su isprva mislili da ima.

Dečak, koji je inače iz Čačka, sve vreme je bio u stabilnom stanju, svestan, komunikativan, ali se vodio kao težak pacijent jer mu je jetra u teškom stanju.

Hepatitis nepoznatog porekla još nije potvrđen ni u zemljama u našem okruženju.

Velika Britanija je trenutno vodeća u svetu sa 145 slučajeva retkog hepatitisa, a slede SAD, Španija i Izrael. Skoro desetak drugih evropskih zemalja prijavilo je verovatne slučajeve hepatitisa sa jednocifrenim brojem obolelih.

Najbliže, nama ova bolest je registrovana u Rumuniji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading