DEČAK SA MISTERIOZNIM HEPATITISOM PREBAČEN U ITALIJU Lečenje u Bergamu plaća država
Foto: Shutterstock

Tamošnji lekari će odlučiti da li je mališanu potrebna jetra donora, jer je dečakova, kako su ustanovili lekari Instituta za majku i dete, u jako lošem stanju.

U RFZO "Novostima" je potvrđeno da su na zahtev Instituta, gde je dečak iz Čačka lečen od 4. maja, organizovali transport do Italije i lečenje u bolnici u Bergamu, sa kojom Srbija inače ima dugogodišnju dobru saradnju u transplantacijama jetre.

Dečak je otputovao posebnim letom, kakvi se već duže vreme organizuju za najteže pacijente na osnovu saradnje RFZO i avio-službe Vlade Srbije. Troškove lečenja pokriva osiguranje.

Još nije potvrđeno da li dečak ima misteriozni oblik hepatitisa, registrovan dosad u više od 20 zemalja sveta, iako su ispitivanja Instituta za majku i dete završena.

Hepatitis A, odnosno "obična" žutica je isključena kao mogućnost, iako su doktori zbog žute boje kože deteta prvo pomislili na ovo oboljenje. Potom su sprovedeni drugi testovi i analize kako bi se utvrdilo da li dete ima hepatitis nepoznatog porekla za koji se još ni u svetu ne znaju ni uzrok, ni put prenosa, ali se sumnja da je izazvan adenovirusom 41.

Komentari (0)

Loading