ŠODROŠ ĆE BITI DEO SVETA! Stručnjaci poručuju da planirana izgradnja veslačke staze doprinosi smanjenju zagađenja i moći će da je koriste svi!
nsuzivo.rs

Iako su Generalnom urbanističkom planu prethodile temeljne studije koje su pokazale da njegova realizacija doprinosi kvalitetu života Novosađana, pojedina nagađanja bavila su se ugrožavanjem životne sredine, a posebno kada je reč o veslačkoj stazi, koja prema novom GUP-u treba da bude nova novosadska oaza zabave, sporta i rekreacije.

Veslačka staza nije namenjena samo profesionalnim veslačima, već svim građanima i turistima, a njeno tlo neće biti betonirano, već peskovito, iako se u javnosti pojavila lažna informacija o betonu koje nema ni u jednoj studiji niti delu GUP-a.

VESLAČKE STAZE NISU RETKE U SVETU, POJEDINE ČAK I U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

Isti slučaj je i sa navodima da je Šodroš zaštićeno područje, te da će realizacija projekta uticati na biljni i životinjski svet, što, kako stručnjaci kažu, a praksa potvrđuje, nije tačno.

Novosadski sportisti otkrili koliko im znače mostovi. Evo šta su rekli proslavljeni olimpijci o početku izgradnje arhitektonskog bisera Srpske Atine

Naime, ono što je u Srbiji malo poznato jeste da projekti veslačkih staza nisu retki u svetu. Jedna od čuvenih je staza u Lucernu koja se nalazi usred zaštićenog područja, a na kojoj se redovno održavaju i sportska takmičenja.

Poznata staza je i na Bledskom jezeru, jednom od najznačajnijih prirodnih jezera u Sloveniji, na kojoj se održava Međunarodna regata. Na blogovima koji tematizuju putovanje u Sloveniju, veslanje Bledskim jezerom opisuje se kao jedno od najlepših turističkih iskustava, a turisti se upućuju da, iako je potrebno uložiti fizički napor, nikako ne propuste priliku da uživaju u ovoj slovenačkoj atrakciji.

VESLAČKA STAZA STABILIZUJE PODZEMNE VODE NA TELEPU

Kako  je ranije istakao direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović, osvrnuvši se na spekulacije u vezi sa veslačkom stazom, negativni komentari na račun projekta dolaze od onih koji nisu vršili ni analize ni istraživanja.

-Jednu od studija je radila ‘Vojvodina projekt’ i još četiri profesora Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sada čija je upravo struka u oblasti odbrane od poplava visokih i podzemnih voda. Te dve nezavisne studije dokazale su da ne postoji nikakava opasnost od plavljenja Novog Sada. Zbog toga što smo preuzeli planske dokumentacije iz ranijeg perioda i GUP i regulacionih planova veslačka staza služi kao jedan deo koji će služiti za stabilizaciju podzemnih voda na Telepu, ali neće dopuštati ni da padnu previše te podzemne vode i na taj način neće doći do isušivanja tla- rekao je Miladinović.

Podsećamo, veliki projekat na obali Dunava u Novom Sadu na liniji Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, Dunavac, Šodroš, Brodogradilište osmišljen je tako da uvažavajući najviše standarde na ovom potezu kreira jednu od budućih omiljenih lokacija Novosađana, ali i da postane jedna od nezaibilaznih turističkih lokacija.

Novim GUP-om Novi Sad će postati grad sa jednim od najuređenijih priobalja u Evropi, a planirano je i uređenje zapuštenog Šodroša i Kameničke ade gde će se kroz realizaciju projekta dobiti parkovski sadržaj od čak 145 hektara. Na ovaj način biće zadržano više od 55 hektara štićenog područja na Kameničkoj adi, a ovo područje očekuje i sadnja dodatnog zelenila.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading