DA LI TREBA DA BRINEMO? Stigao je novi soj korone - stelt omikron, evo kakvi su simptomi, a stručnjaci upozoravaju: Ovo je nepoznanica...
EPA/DUMITRU DORU

Epidemiolozi i članovi Kriznog štaba rekli su da o ovom soju covid-19 infekije nema dovoljno podataka.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, istakao je da je novi soj nepoznanica.

- Pojavila se nova varijanta omikron soja - stelt. Ubeđen sam da je stelt soj u Srbiji. U Kanadi i Južnoj Koreji su rađene studije, međutim ne na dovoljnom broju uzoraka. Da bi to bilo validno potreban je i kvantitativni broj uzoraka. Mi ne znamo šta nam donosi stelt, a evidentno je da će to biti nešto čemu se ne nadamo. Očekujemo od naših eminentnih ustanova da jedan dan kažu pojavio se neki novi soj koji će nam ponovo zadati muke - naveo je Đerlek pre par dana.

Pročitajte...

OMIKRON Nova varijanta korone BA. 2 i sve što treba da znate o njoj

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon objasnio je "matematiku" korone u Srbiji i pomenuo i najnoviji omikron stelt soj. Kazao je da nas čeka ublažavanje talasa ali da stelt ipak zabrnjava.

- Da biste shvatili situaciju, mi jesmo u maksimumu ovog talasa i mogli bi da kažemo da ćemo postupno iz njega izlaziti. Doživećemo ublažavanje u narednim nedeljama, ali se pojavio stelt omikron gde ne možemo da tvrdimo da nas neće uhvatiti i ne znamo njegov uticaj na epidemiološku situaciju - rekao je Kon 

Ništa neobično...

Mutacije i promene virusa nisu ništa neobično, što smo mogli da vidimo kroz sojeve korona virusa - alfa, beta, delta i sada omikron soja. Ono što javnost često zbunjuje su podvarijante nekog soja, pa je tako svojevremeno delta soj imao i svoju "sestru" delta plus, soj koji, recimo, nije registrovan u našoj zemlji.

Ova nova podvarijanta registrovana je u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, te se nameće pitanje važno za nas, šta nam donosi ova nova varijanta ukoliko se pojavi na našim prostorima.

Simptomi

Naime, podvarijanta sa oznakom BA.2, popularno nazvan "stelt" ili nevidljivi omikron, prema informacijama koje nam dolaze iz nekih zemalja, zarazniji je do dva puta od prvobitne varijante omikrona.

Današnji presek

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je potvrđeno još 11,439 novozaraženih koronavirusom od testiranih 26,873.

U poslednja 24 sata preminula je 63 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 164 pacijent.

Profesor Sešadri Vasan, istraživač vakcine protiv kovida iz Australijske agencije za nauku, CSIRO, rekao je da je analiza GISAID-a pokazala da je od 27. januara prijavljeno 10.811 sekvenci BA.2 iz celog sveta, ali 90 % sekvenci dolazi iz tri zemlje: Danske (8.357), Indije (711) i Velike Britanije (607).

- Do sada, dokazi naših kolega u Danskoj pokazuju da, iako bi ova podvarijanta mogla brže da se širi, nema dokaza da izaziva ozbiljnije simptome. Zbog toga je važno da ostanemo mirni i da nastavimo sa postojećim merama kao što su vakcinisanje i pridržavanje socijalnog distanciranja, maski i lokalnih smernica - rekao je on.

Stigao novi lek

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u našu zemlju danas stigao prvi kontingent leka protiv korona virusa Pakslovid.

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek, a u Evropi je još isporučen V. Britaniji i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove odobrila upotrebu i promet ovog leka, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading