ZEBNJA Alo! na ulicama Beča tokom vikenda pred lokdaun: Ludilo kojem treba zaustaviti
Alo

Sulude teorije antivaksera

Antivakseri su tokom protesta protiv epidemioloških mera u subotu širili različite gluposti i izmišljotine preko Telegrama i Vocap grupa, upozoravajući istomišljenike, pored ostalog, na policijski helikopter koji je kružio nad centrom grada. Oni su tvrdili da taj helikopter prosipa „tečni fajzer“ i tako vakciniše demonstrante iz vazduha! Jedno drugo upozorenje bilo je još gore, a to je da se ispod poklopaca za šahtove nalaze službenici grada Beča koji vakcinu ubrizgavaju u noge demonstranata.

- Molim vas, nosite duboke čizme - preporučio je na Jutjubu jedan učesnik demonstracija, koji je uz pomoć mobilnog telefona emitovao uživo snimke s protesta.

Ipak, u prodavnicama i dalje svega ima, kaže za Alo! Sanja, rođena Bečlijka čiji su roditelji poreklom iz Banjaluke, odnosno ii Ćuprije. U Austriji će sve biti zatvoreno sem apoteka, supermarketa, prehrambenih prodavnica i benzinskih pumpi.

- Ono što nas sve ovde najviše zabrinjava jesu ovi protesti. Nikome ne smeta što neko iskazuje na taj način svoj stav, već što su ti protesti postali i nasilni, što su se na njima, pored antivaksera, našli i pripadnici krajnje levice i krajnje desnice. Zabrinjava to što na ulicama demonstriraju oni koji mrze strance, antisemiti, neonacisti, a u medijima je pisalo i da su došli iz Ukrajine, Nemačke i drugih zemalja... Sve to nema veze sa slobodom i demokratijom - kaže Sanja.

I dok je u subotu na ulicama Beča bila velika gužva, u nedelju je nekako sve utihnulo, prenose Sanja i njena ćerka koje su se prošetale centrom.

MLADIMA JE NAJTEŽE

U Austriji je inače bio na snazi lokdaun za nevakcinisane, pa je bilo više policije na ulicama, pojačane su bile kontrole, ali smo manje-više normalno živeli, priča Sanja, i dodaje da se navikla da radi od kuće, iako je spasava to što dva dana nedeljno ide na posao.

- Ne mogu da kažem da ne osećam posledice pandemije, ali sam se nekako prilagodila tom kombinovanom radu. Zaposlena sam u jednoj stranoj kompaniji i tu su pravila malo manje zategnuta. Izabrala sam da tri dana radim od kuće, a dva da dolazim jer mi je važan kontakt s kolegama. U našoj firmi je pravilo da se upisujemo kad ko dolazi i planiramo tako da nikada ne bude više od 25 odsto zaposlenih u firmi. A tamo smo u obavezi da sve vreme nosimo debele maske FFP2 - objašnjava Sanja, i dodaje da je ukućani, muž i ćerka, često opominju kad se zaradi do kasnih večernjih sati.

- Kod kuće mnogo više radim, izgubim nekako pojam o vremenu. Prilikom prvog lokdauna sam koristila svaku pauzu da odem da se prošetam, a sad sam i tu naviku izgubila - kaže ona, i dodaje da veruje da je ipak najteže deci i mladima, jer oni nemaju nikakav društveni život.

Subota i nedelja kao dan i noć

Subotu, poslednji radni dan za trgovinske objekte u Austriji pred zaključavanje koje u ponedeljak stupa na snagu, veliki broj građana Beča iskoristio je za kupovinu. Strogi centar glavnog grada Austrije tokom dana bio je pun Bečlija sa decom, ali i turista. Dok su učesnici protesta protiv novih mera šetali Ringom, u samom centru to se nije primetilo, ali je u gradu bilo kao da je ceo Beč dva dana pred zatvaranje izašao na ulice.

ZLOUPOTREBA DEMONSTRACIJA

Austrijska policija je tokom protesta u subotu protiv korona-mera podnela 400 prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mera, kao i 36 krivičnih prijava, od kojih 12 zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, te je sprovela i šest hapšenja, saopšteno je na konferenciji za medije ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehamera i potpredsednika austrijske policije Karla Ajgnera. Nehamer je oštro osudio paljenje patrolnih kola policije, dodajući da je stravično što su počinioci prilikom saslušanja priznali da su hteli da zapale ne samo kola već i policajce koji su ih prethodno kontrolisali.

ZEBNJA Alo! na ulicama Beča tokom vikenda pred lokdaun: Ludilo kojem treba zaustaviti

Alo

 

- Na protestu su učestvovali zabrinuti građani, ali i grupe koje pokušavaju da demonstracije preotmu i zloupotrebe ih u svoju korist, a to je ekstremna desničarska scena. Ponovo je na protestu bilo više poznatih neonacista, kao i predstavnici nove ekstremne desničarske scene - preneo je on, i ukazao na to je da je među većinski mirnim demonstrantima bilo i grupa huligana spremnih na nasilje. Ujedno je kritikovao što su pojedini učesnici demonstracija nosili žute zvezde sa natpisom „nevakcinisani“, istakavši da je to pokušaj relativizacije Holokausta.

Šoping pred lokdaun doneo 15 odsto veći obrt

Subota, poslednji radni dan pred lokdaun u Austriji, doneo je trgovinama povećan obrt za oko 15 odsto. Frekvencija kupaca bila je veća oko 10 odsto u poređenju s istim danom 2019. godine, saopštilo je Udruženje trgovaca Austrije. Više kupaca bilo je u svim prodavnicama, ali ih je bilo više na zapadu nego na istoku Austrije. Najviše kupaca imale su prodavnice elektronike, igrica, sportske opreme, kozmetike, knjižare i konfekcije.

ZEBNJA Alo! na ulicama Beča tokom vikenda pred lokdaun: Ludilo kojem treba zaustaviti

Alo

 

 

Potpredsednik policije rekao je da je 1.400 policajaca za vikend moralo da radi zbog 25 prijavljenih protesta, od kojih je 20 odobreno. Ajgner je kazao da je bilo pokušaja napada na policiju kako prskanjem nepoznatom tečnošću, tako i pokušajem da se otme oružje. Ajgner je ukazao i na to da je jedno lice pokušalo da laserom klase 3 zaslepi pilota policijskog helikoptera koji je kružio nad centrom grada. Protiv napadača na helikopter, pošto se radi o teškom krivičnom delu, biće vođena istraga i preduzete pravne mere, najavio je on.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading