KURCŠLUS U JAVNOSTI Kakve sve jezičke akrobacije donosi novi zakon:  Stižu nam generalke, roniteljke, trenerke...
Foto: Tanjug
KURCŠLUS U JAVNOSTI Kakve sve jezičke akrobacije donosi novi zakon:  Stižu nam generalke, roniteljke, trenerke...

Foto: Tanjug

 

 

Ovo je samo jedno od pitanja sa kojima ćemo se suočavati nakon što je u Skupštini Srbije izglasan Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji, između ostalog, pod pretnjom novčanih kazni uvodi takozvani rodno senzitivan jezik.

Poslanici su glasali gotovo jednoglasno (jedan od onih koji je bio protiv obrazložiće svoj stav u ovom tekstu) i ostalo je još samo da predsednik države Aleksandar Vučić stavi svoj potpis i zakon će stupiti na snagu. Neki od njega traže da to ne učini, a evo i zašto...

- Taj zakon je protiv srpskog jezika jer predviđa grubo mešanje i napad na srpski jezik i inženjering kakav ne poznajemo, da se jezik u ime sile menja - poručuje Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika, koji je apelovao na Vučića da ne potpisuje ovakav nakaradan zakon.

On i mnogi drugi smatraju da nasilno uvođenje u jezik filološkinja, borkinja, vatrogaskinja i sličnih pojmova doslovno uništava srpski jezik.

KURCŠLUS U JAVNOSTI Kakve sve jezičke akrobacije donosi novi zakon:  Stižu nam generalke, roniteljke, trenerke...

Alo

 

Sporne reči

 

- vodičica/vodičkinja

- vatrogaskinja/vatrogasilja

- psihološkinja

- virusološkinja

- filološkinja

- borkinja 

- bekica (žena bek)

- centarhalfkinja/centarhalfica

- akademkinja 

- trenerka 

- generalka 

- nosilica/nosilja/nosiljka

- govornica

- alaskinja

- putarka

- fasaderka

- kamenorezačica

- geometarka

- mašinovotkinja

- zločinka

- psihijatrica

- ribolovkinja

- roniteljka

- ćevabdžijka

- atašeica

- berberka

- braniteljka

- diplomatkinja

- lovačica

 

PRAVE RAVNOTEŽU

S druge strane, ministarka Gordana Čomić, koja je izgurala zakon, tvrdi da je čak i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) u zabludi.

- SANU ima pravo da bude protiv da žena u Srbiji na funkcijama koje podrazumevaju odgovornost, koje podrazumevaju izvesnu moć i uticaj na društvene pojave, ali meni je jako žao što nema dovoljno žena u svom članstvu - izjavila je ona uz tvrdnju da se iz saopštenja SANU vidi da im je „žao što žene postoje“.

Ministarka je poručila i da najviše voli muškarce od kojih je sposobnija i koji joj govore šta ona treba da radi.

Poznati lingvista Ranko Bugarski, redovni profesor Filološkog fakulteta u penziji, smatra da i jedna i druga strana imaju dobrih argumenata. 

- Ko razume i ko je dobronameran, neće biti protiv pokušaja da se uspostavi kakva-takva ravnoteža između osoba muškog i ženskog pola. To je sve u redu. Što se tiče jezika, s jedne strane, inicijativa predlagača zakona je takođe u redu, ne mogu da komentarišem pojedine formulacije, ali prva moguća zamerka bi bila da sam stekao utisak kako je sve jako zaoštreno i ekstremistički orijentisano u smislu toga da će ljudi koji se budu oglušili o ono što piše u zakonu biti kažnjavani. Energično sam protiv kazni. Druga zamerka je što se insistira da baš svaka funkcija i zanimanje osoba ženskog pola mora biti morfološki markirano odgovarajućim nastavkom za ženski rod. To mnogima para uši, često sa razlogom. Ako se nekom ne sviđa borkinja i stručnjakinja, misim da se to ljudima može oprostiti - zaključuje Bugarski.

NIJE PO USTAVU

U izjavi za Alo!, narodni poslanik SNS-a Bratislav Jugović objašnjava zašto je, za razliku od svih stranačkih kolega, glasao protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

- Glasao sam protiv zato što je Visoki savet sudstva te zakone ocenio kao neustavne. Članovi VSS su narodni poslanik i advokat Vladimir Đukanović i ministarka pravde Maja Popović. Dakle, ako je telo u kome sedi ministarka pravde ocenilo nešto kao neustavno, šta ima onda da glasam za to, za zakon koji predlaže neki drugi ministar. Ako glasam za sudije koje predloži Visoki savet sudstva, zašto onda da se oglušim o ocenu tog tela kada je u pitanju ustavnost jednog zakona. Ja poštujem državu, poštujem institucije. Mi smo se izglasavanjem tog zakona izrugali institucijama - poručuje Jugović.

Ko podleže sankcijama

- Organi javne vlasti

- Poslodavci

- Mediji

- Političke stranke

- Sindikati

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bojana

29.05.2021 08:57

Čomićka je potpuno odlepila. Ovo je teška glupost. Bolje da razmišlja kako zaštititi žrtve nasilja, da se organizuje rad sa decom da im se objašnjava da nasilje prema bolesnom, slabijem, devojčicama nije u redu, kako bi odrasli u normalne ljude, oni ovom budalaštinom uvode nekakvu ravnopravnost. Ovo bi i pre 30 godina bila teška glupost, kamoli sad.