VESIĆ O ŽURKAMA ZA MALOLETNIKE: Javna je tajna da se u Beogradu organizuju zabave gde tinejdžeri za male pare piju koliko mogu
Foto: Facebook

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je pre pandemije virusa korona, imao nekoliko sastanaka sa policijom u vezi problema organizovanja žurki za maloletnike gde je tražio da se naprave zajedničke inspkecije kako bi se neki od splavova gde se to dešava, zatvorili a organizatori kaznili. On je istakao da je "javna tajna" da se u Beogradu organizuju žurke za maloletnike kao i to da oni imaju mogućnost da za male pare piju koliko god mogu, sa tim da se toči alkohol sumnjivog kvaliteta.

- Kako je došla korona i vanredno stanje organizovanje žurki nije bila moguća te to više nije bilo aktuelano. Međutim sada kada smo izašli iz ove situacije ponovo se dešavaju slične stvari. Napraviću sastanak sa udruženjem gimnazijalaca koji su mi već ukazivali na taj problem i onda ćemo sa policijom napraviti zajedničku akciju kako bismo rešili problem žurki za maloletnike - kaže Vesić.

- Prvo, tražiću da točenje alkohola maloletnicima u bilo koje doba dana bude zabranjeno. Drugo, tražiću da donesemo gradsku odluku da se zabrani da maloletnici budu u restoranima posle određenog vremena. Suština je da maloletnicima nije mesto u noćnim klubovima ili restoranima posle određenog vremena. Poslednja stvar je da se organizatori žurki, koje se prave samo za maloletnike, pod sumnjivim okolnostima, kazne po zakonu - dodaje.

On je naglasio da nije normalno da se organizuju žurke na koje se pozivaju samo maloletnici, ulaz da bude cena koju oni mogu da plate i za taj iznos piju koliko žele.

- Pošto su mladi ne mogu da popiju mnogo i napiju se vrlo brzo, a toči se alkohol iz velikih kanistera, koji nije kvalitetan. Ne treba da žmurimo pred tim jer se to dešava. Nisu ovde samo roditelji krivi, jer ne mogu oni sami da se izbore sa tim, nego ovo mora da bude društvena akcija. Moraćemo da organizujemo akciju  kojoj će učestvovati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministrstvo unutrašnjih poslova, komunalna milcija, naša inspekcija, Grad Beograd, forumi škola, direktori škola i roditelji da se dogovorimo kako ćemo ovo da suzbijamo - objasnio je Vesić.

Osvrćući se na američki primer gde se pokazuju lične karte prilikom kupovanja alkohola, on je istakao da je to obaveza ali da to niko ne radi i zato će neko biti kažnjen.

Komentari (0)

Loading