(UKRAJINA UŽIVO) RUSIJA IMA CILJEVE U KOSMOSU Amerikanci zabrinuti za oružje u Ukrajini (FOTO/VIDEO)
EPA/ARKADY BUDNITSKY

Na ukrajinskom frontu nastavljene su žestoke borbe. Кijev saopštava da je ukrajinska kontraofanziva u Hersonskoj oblasti zbog vremenskih prilika i specifičnosti terena, teža nego na severoistoku zemlje.

Moskva, s druge strane, ističe da je velika grupa ukrajinskih oružanih snaga poslata ne samo na hersonski, već i na front u Zaporoškoj oblasti.

Ruska vojska, u međuvremenu, izvela vežbu snaga za strateško odvraćanje, koju je nagledao predsednik Vladimir Putin iz posebnog centra u Moskvi. Pentagon saopštava da je Rusija obavestila SAD o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga.

BLOG UŽIVO

Rusi uhvatili UKR dron

22:56 - Trofej "Furija", koji su uhvatili ruski vojnici u pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

Bajden rekao "ne" Putinu

22:35 - Američki predsednik Džozef Bajden ne namerava da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G20 sledećeg meseca na indonežanskom ostrvu Bali, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska vežba izazvala nedoumice

21:40 - SAD nisu do sada videle bilo kakve indicije da vojna vežba Grom ruskih nuklearnih snaga može predstavljati paravan za stvarno razmeštanje i angažovanje nuklearnog arsenala

Celu vest pročitajte OVDE.

U Kijevu i još 4 regiona produžena isključenja struje

21:16 - U Kijevu i četiri regiona ograničenja u snabdevanju strujom mogla bi da traju duže nego što je bilo planirano nakon što je Rusija tokom noći pogodila energetsku infrastrukturu, izjavio je danas zamenik predsednika kancelarije ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.



Timošenko je rekao da će snabdevanje električnom energijom znatno biti smanjeno u samom Kijevu, zatim u centralnom regionu Kijeva, Žitomirskoj i Čerkaškoj oblasti i severnoj Černigovskoj oblasti i da bi isključenja mogla trajati satima, preneo je Rojters.
 

Amerikanci zabrinuti

20:44 - Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD razvile plan za suzbijanje "curenja" naprednog zapadnog naoružanja koje se isporučuje Ukrajini

Celu vest pročitajte OVDE.

Zelenski potpisao naredbu

20:16 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas dekret o osnivanju 20 vojnih administracija u regionu Hersona koje od marta kontroliše Rusija.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ključne tačke Putinovog govora

19:55 - Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da svetu predstoji najopasnija i najvažnija dekada od Drugog svetskog rata.

Celu vest pogledajte OVDE.

Beg od ruske artiljerije

19:30 - Oružane snage Ukrajine panično beže od ruske artiljerije koja na pravcu Belogorovke neprekidno radi.

 

Rusija ima ciljeve u kosmosu

19:10 - Visoki zvaničnik ruske vlade ukazao je na mogućnost da bi Moskva mogla da obori komercijalne zapadne satelite koji se koriste za pomoć ukrajinskim ratnim naporima, dok Rusija nastavlja sa svojom kampanjom bombardovanja ukrajinske infrastrukture.

Celu vest pročitajte OVDE.

Zarobljena ukrajinska vojska

18:42 - Predaja oružanih snaga Ukrajine specijalcima grupe Vagner u oblasti Zajcevo.

 

 

Objavljene nove fotografije lansiranja ruske rakete

18:20 - Tokom jučerašnje vežbe su lansirane interkontinentalna balistička raketa "Jars" sa poligona Pljeseck kod Arhangelska na poligon Kura na Kamčatki i balistička raketa "Sinjeva" sa podmornice iz Barencovog mora.

Pogledajte kako je izgledalo lansiranje:

Novi snimak sa ratišta

17:43 - Snage grupe "V" uništavaju ukrajinske militante.

 

 

Timošenko: Oštećen značajan energetski objekat

17:12 - Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Kiril Timošenko izjavio je da je u toku noći bio oštećen značajan energetski objekat što je dovelo do deficita električne energije u centralnoj Ukrajini.

Prema njegovim rečima, zbog toga u Kijevu, Kijevskoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj i Černjigovskoj oblasti dolazi do vanrednih isključenja struje za koja se ne zna trenutno koliko će trajati.

MOSKVA SE OGLASILA 

16.46 - Moskva se oglasila povodm navoda da je traženo da se prenese posebna poruka ukrajinskom predsedniku Zelenskom.

Celu vest pročitajte OVDE.

ONI KOJI SEJU VETAR, POŽNJEĆE OLUJU" Počelo obraćanje Putina na forumu "Valdaj"

16.40 - Predsednik Rusije Vladimir Putin na diskusionom forumu "Valdaj" obratio se na temu: svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve.

Celu vest pročitajte OVDE-

Putin: Svet je svedok degradacije svetskih institucija

16.27 - Svet je svedok degradacije svetskih institucija, erozije principa kolektivne bezbednosti, zamene međunarodnog prava „pravilima“. Zapad je preduzeo niz koraka za eskalaciju poslednjih meseci, uvek usmerenih na pogoršanje stanja. Zapad podstiče rat u Ukrajini, destabilizuje globalna tržišta hrane i energije, organizuje provokacije oko Tajvana , rekao je Putin. 

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck iz sistema „Grad

16.00 - Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck iz sistema „Grad“, prenosi Sputnjik.

Više od 50 hiljada pretplatnika ostalo je bez struje, rekao je gradonačelnik Aleksej Кulemzin. 

Pretnja iz Moskve

15.30 - Moskva je danas zapretila "odmazdom" Evropskoj uniji u slučaju konfiskacije imovine ruske države ili građana.

Reakcija Moskve usledila je nakon sugestija lidera EU o mogućoj zapleni ruske imovine nakon što je već uvedena serija sankcija u pokušaju da se izvrši pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Na pitanje o takvim sugestijama iz EU, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da bi to bila „prosto krađa“.

"Pravosudni sistem EU odbija da zaštiti imovinu Rusa", ​​rekla je ona, sugerišući da bi takav potez bio dočekan „odmazdom“ Rusije.

Počinje obraćanje Putina

15:00 - Predsednik RF Vladimir Putin danas bi trebalo da se obrati javnosti, potvrdio je Kremlj. Obraćanje bi trebalo da počne oko 15 sati po srpskom vremenu.

Veliko zanimanje ruskih medija vlada za obraćanje ruskog predsednika. Posebno zbog tema o kojima će pričati - Ukrajina, nuklearno naoružanje, bezbednosne pretnje, saradnja sa Kinom.

Putin će govoriti na panelu moskovskog tink-tenka Valdaj, na kojem će nezavisni novinari i analitičari iz zapadnih zemalja moći da mu postave pitanja. 

Obraćanje ruskog predsednika najavljeno je samo dan nakon što je Putin video-vezom nadgledao vojnu vežbu nuklearnog udara. 

Ruske snage likvidirale preko 120 ukrajinskih vojnika u pravcu Кrasnog Limana

 

14.28 - U pravcu Кrasnog Limana bataljonsko-taktička grupa Oružanih snaga Ukrajine pokušala je ofanzivu u pravcu naselja u LNR. Aktivnim dejstvima ruskih snaga napredovanje neprijateljske vojske je zaustavljeno i tom prilikom likvidirano je preko 120 vojnika, tri tenka, četiri borbena oklopna vozila i četiri kamioneta, navodi Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik.

 - U pravcu Кupjanska svi neprijateljski napadi, pojačani plaćenicima, odbijeni i da je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika i ekstremista, jedan tenk, šest borbenih oklopnih vozila i tri kamioneta.

- U pravcu Nikolajev-Кrivi Rog odbijen je napad ukrajinske vojske i neprijatelj je potisnut na prvobitne položaje. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, šest borbenih oklopnih vozila i sedam automobila.

 -U napadima operativno-taktičke vojne avijacije, raketnih snaga i artiljerije uništena su četiri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, kao i 62 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo, vojna oprema u 186 regiona.

- Na području grada Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti unišeno je ukrajinsko odbrambeno preduzeće za proizvodnju čvrstog raketnog goriva, eksploziva i baruta za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

- Na području naselja u Zaporoškoj oblasti oboren je helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

- Sredstvima PVO tokom prethodnog dana unišene su četiri bespilotne letelice na područjima naselja u Hersonskoj oblasti i DNR, u vazduhu je oboreno šest projektila američkog raketnog sistema „Himars “ u Hersonskoj oblasti.

Uništen tenk T-64BV (FOTO)

14.25 - Uništen tenk T-64BV oružanih snaga Ukrajine na jugu Harkovske oblasti.

 

 

POSTOJE PRETNJE

14.20 - Ukrajina je danas pojačala snage na granici sa Belorusijom

Celu vest pročitajte OVDE.

NAPAD U TOKU NOĆI POREMETIO JE SVE Pad kapaciteta za proizvodnju struje u Kijevskoj oblasti

14.18 - KIjevska oblast, uključujući i samu prestonicu Ukrajine, suočava se sa deficitom kapaciteta za proizvodnju električne energije od 30 odsto nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu tokom noći.

Celu vest pročitajte OVDE.

Kemlj se oglasio važnim saopštenjem

13.55 Ruski predsednik Vladimir Putin danas bi trebalo da se obrati javnosti, potvrdio je Kremlj.

Govor bi trebalo da počne oko 15 sati po srednjeevropskom vremenu, više o tome možete pročitati OVDE

 

 

Putin šokirao svet izjavom

Ruski predsednik je upozorio da prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane i visoko precizno naoružanje mogu pasti u pogrešne ruke.

Zapadno oružje koje ulazi u Ukrajinu počelo je da dospeva na crna tržišta, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa šefovima bezbednosnih i specijalnih službi zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) u sredu, o tome više pročitajte OVDE

 

 

Još jedan napad na Šahtjorsk

 

 

 

 

Pušilin: Oslobađanje Artjomovska omogućiće preuzimanje kontrole nad celim severom Donjecke Narodne Republike

12.57 Prilikom oslobođenja Artjomovska logistika ukrajinskih snaga biće uništena, što će omogućiti da se započne oslobađanje celog severa DNR, izjavio je vršilac dužnosti lidera republike Denis Pušilin.

On je istakao da se u pravcu Krasnog Limana situacija dinamično menja i da je uništena baza ukrajinskih trupa na istočnoj obali reke Žerebec, odakle su pokušali da preuzmu kontrolu nad putem Kremena-Svatovo.

Pušilin je naglasio i da marijinski pravac ostaje jedan od najtežih i da se neprijatelj dobro utvrdio u stambenom delu, ali su savezničke snage u sredu izvršile uspešan juriš. On je dodao da su određeni uspesi ostvareni u pravcu Avdejevke.

 

 

 

Strani plaćenici pokušali proboj ruskih linija

11.53 Grupa stranih plaćenika iz Rumunije, Albanije i Poljske pokušala je da probije odbranu u rejonu Lozove, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova LNR.

 

Ukrenergo: Moguće dalje restrikcije struje

11.00 Ruske snage pogodile su tokom noći elektrodistribucionu mrežu u centralnim regionima Ukrajine i moguće su dalje restrikcije energije, saopštila je državna kompanija "Ukrenergo".

"Oprema na glavnoj mreži ukrajinskog energetskog sistema u centralnoj Ukrajini je oštećena", navodi se u saopštenju "Ukrenergo" na Telegramu.

Rusija je pojačala napade na ključnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući i na elektrodistribucionu mrežu prethodnih nedelja, zbog čega je nekoliko miliona ljudi ostalo bez struje i grejanja.

 

 

Estonija pozviva na povećanje budžeta za odbranu

10.27 U intervjuu za Bi-Bi-Si estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsaluda je rekao da zemlje NATO-a treba da potroše 3 odsto BDP-a na odbranu. On je takođe rekao da je ruska invazija na Ukrajinu "promenila igru".

"Autokrate ulažu u oružje. Oni veruju u moć oružja. Da bismo odbranili naše vrednosti - poredak zasnovan na pravilima - takođe moramo da ulažemo u oružje", rekao je estonski ministar.

 

 

 

Moskva: Ako se mešaju u rat komercijalni sateliti postaju legitimna meta

09.40 Кomercijalni sateliti iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika mogli bi da postanu legitimne mete Moskve, ako se umešaju u rat u Ukrajini, zapretio je visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Zamenik direktora odeljenja za kontrolu naoružanja ruskog ministarstva spoljnih poslova Кonstantin Voroncov je izjavio da "kvazicivilna infrastruktura može biti legitimna meta za uzvratni udar".

"Govorimo o uključivanju komponenti civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalnu, od strane Sjedinjenih Država i njenih saveznika u oružane sukobe", rekao je Voroncov.

 

 

Zelenski: Biće dobrih vesti sa fronta

09.14 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će biti dobrih vesti sa fronta, ali nije dao više detalja.

Zelenski nije rekao šta se dešava u Hersonu na jugu, gde zvaničnici i vojni analitičari predviđaju da će se odigrati jedna od najvažnijih bitaka.

Najžešće borbe na istoku Ukrajine vode se u Adiviki, ispred Donjecka, i kod Bahmuta, dodao je Zelenski.

"Ovde se najbolje vidi ludilo ruske vojne komande. Dan za danom, mesec za mesecom, tamo teraju ljude u smrt, izvodeći najveće artiljerijske napade", rekao je Zelenski.

Rojters navodi da su ruske snage nekoliko puta pokušale da osvoje Bahmut, koji je na glavnom putu ka ukrajinskim gradovima Slavjansk i Кramatorsk.

Ukrajina:U Hersonu proruske vlasti formirale štab TO

 

09.09 U Hersonskoj oblasti, koja je pod kontrolom Rusije formiran je štab teritorijalne odbrane, saopštio je za Sputnjik zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

„On faktički već radi u vidu organa vlasti i struktura koje odgovaraju za bezbednost i zaštitu regiona“, rekao je Stremousov.

Stremousov je dodao da je na čelu štaba v.d. gubernatora Vladimi Saldo.

On je dodao da još nema znakova da ukrajinske trupe spremaju veliku ofanzivu na Hersonsku oblast.

„Postoje pojedinačni pokušaji da se probije naša linija odbrane, ali se svi oni suzbijaju“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, ruske snage se u Hersonskoj oblasti neće predavati, a linija odbrane na frontu se stalno jača, navodi TAS S .

 

Gori skladište nafte u gradu Šahtjorsku

08.24 Gori skladište nafte u gradu Šahtjorsku, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, javljaju ruski mediji.
Načelnik okupiranog grada Vitalij Hocenko kaže da je oštećeni 12 rezervoara goriva u blizini železničke stanice posle granatiranja ukrajinskih trupa.

Gradonačelnik Aleksander Šatov tvrdi da su ukrajinske trupe granatirale železničku stanicu Šahtjorsk, što je izazvalo požar.

 

 

 

 

 

 

Zaporožje bez struje

07.52 Infrastrukturnim objektima u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Ukrajine, prekinuta je isporuka struje, a tokom noći je izbio požar, saopštio je danas sekretar Gradskog veća Anatolij Kurtev.

- Imamo izveštaje o požaru. Infrastrukturnim objektima prekinuta je isporuka električne energije - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Oba incidenta su se dogodila u noćnim satima kada je na snazi bilo upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

Kijev je izgubio kontrolu nad 72-73 odsto teritorije Zaporoške oblasti, ali grad Zaporožje, gde živi skoro polovina stanovništva regiona i dalje kontroliše Ukrajina, navodi ruska agencija TASS.

 

 

Serija snažnih eksplozija i u ukrajinskom Zaporožju

 

 

 

Izvršeni su raketni udari na položaje ukrajinskih militanata u Кramatorsku

 07.14 Bespilotne letelice, dronovi kamikaze „Geran“ napali Кijevsku oblast. U jednom od gradova jaka vatra na pogođenom objektu.
Dronovi Кamikaze i iznad Čerkasaha - eksplozije raketa PVO na nebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading