PUTIN ŠOKIRAO IZJAVOM Ruski predsednik otkrio informacije koje su zaprepastile svet
EPA

Zapadno oružje koje ulazi u Ukrajinu počelo je da dospeva na crna tržišta, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa šefovima bezbednosnih i specijalnih službi zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) u sredu.

Ruski lider je pozvao učesnike sastanka da pojačaju saradnju u antiterorističkim naporima i istakao da postoje „ozbiljni izazovi“ koje predstavljaju nova tržišta crnog oružja u Ukrajini. Putin je tvrdio da su „prekogranične kriminalne grupe“ bile aktivno uključene u šverc oružja u druge regione i da to nije samo lako naoružanje.

„Postoji stalni rizik da se kriminalci dočepaju snažnijeg oružja, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane i precizno oružje" , rekao je Putin.

Izjava predsednika Putina dolazi nakon što je predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija upozorio prošlog meseca da su korumpirani ukrajinski zvaničnici uspostavili kanale za isporuku oružja koje je isporučio Zapad na globalno crno tržište.

U međuvremenu, najviši vojni zvaničnici Zapada priznali su da je gotovo nemoguće efikasno pratiti gde zapravo završavaju milijarde dolara vredno oružje isporučeno Ukrajini. Generalni inspektor Pentagona Šon O'Donel rekao je Blumbergu u avgustu da niko ne može biti siguran gde završava oružje,jer Ukrajinci i dalje koriste papirne „ručne račune“ da bi ušli u trag isporučenom oružju.

Američki mediji takođe izveštavaju da oko 70 odsto naoružanja koje se isporučuje Ukrajini nikada ne stigne na prve linije fronta jer mora da prođe kroz mrežu „gospodara moći, oligarha i političkih igrača“.

„Zaista nema informacija o tome kuda uopšte idu“, rekla je Donatela Rovera, viši savetnik za krizne situacije u Amnesti internešenel, dodajući da je „zaista zabrinjavajuće“ što zemlje koje isporučuju ovo oružje ne smatraju potrebnim da uspostave čvrste mehanizme nadzora.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak insistirao je da nema „dokaza“ da je oružje koje je ušlo u zemlju nestalo. Ukrajina je insistirala na tome da je neprekidan protok zapadnog oružja ključ opstanka zemlje na bojnom polju. Rusija je, u međuvremenu, više puta upozoravala da će punjenje Kijeva oružjem samo produžiti sukob.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading