RUSIJA SPREMA STRAVIČAN UDAR NA ZAPAD Posle rušenja ukrajinske infrastrukture, sledeći cilj je ovo
Ministarstvo odbrane Rusije

Visoki zvaničnik ruske vlade ukazao je na mogućnost da bi Moskva mogla da obori komercijalne zapadne satelite koji se koriste za pomoć ukrajinskim ratnim naporima, dok Rusija nastavlja sa svojom kampanjom bombardovanja ukrajinske infrastrukture.

Ako se na to reaguje, pretnja bi neizbežno izazvala strahove od spiralne eskalacije osmomesečnog sukoba i rizika od direktne konfrontacije između Rusije i Zapada. Nije bilo, za sada, reakcije Sjedinjenih Država ili komercijalnih satelitskih provajdera na ove izjave.

Konstantin Voroncov, visoki zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da je upotreba zapadnih satelita za pomoć ukrajinskim ratnim naporima „izuzetno opasan trend“.

„Kvazicivilna infrastruktura može biti legitimna meta za uzvratni udar“, rekao je on Prvom komitetu Ujedinjenih nacija, dodajući da je upotreba takvih satelita od strane Zapada za podršku Ukrajini „provokativna“.

„Govorimo o uključivanju komponenti civilne kosmičke infrastrukture, uključujući komercijalnu, od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u oružane sukobe“, rekao je Voroncov.

On nije pomenuo nijednu konkretnu satelitsku kompaniju, iako je Elon Musk ranije ovog meseca rekao da će njegova raketna kompanija "Space X" nastaviti da finansira svoju internet uslugu Starlink u Ukrajini, navodeći potrebu za „dobrim delima“.

Rusija ima značajne ofanzivne svemirske kapacitete – kao i SAD i Kina. Rusija je 2021. lansirala protivsatelitsku raketu da uništi jedan od svojih satelita.

Moskva je u avgustu optužila Sjedinjene Države za direktnu umešanost u rat nakon što je Vadim Skibicki, zamenik šefa vojne obaveštajne službe Ukrajine, rekao britanskom listu "Telegraf" da Kijev koristi lansere raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su isporučili SAD na osnovu onoga što je nazvao odličnim satelitskim snimcima i informacijama u realnom vremenu.

Satelitske snimke zone sukoba koje su snimile komercijalne američke kompanije za satelitske snimke svakodnevno pregledaju na Tviteru stručnjaci za obaveštajne službe koji ističu koordinate potencijalnih ruskih vojnih ranjivosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
gege

27.10.2022 21:14

tako je bre, pa to govorim od prvog dana, ameri snimaju Ruse ko na dlanu i ucestvuju u koordinaciji Usrajinaca, u najmanju ruku treba da obore satelite... ako ne i nesto vise...