MOSKVA DEMANTOVALA NAVODE "Nismo tražili da prenese bilo kakvu poruku Zelenskom"
Foto: Shutterstock

Ruski predsednik Vladimir Putin nije tražio od gostujućeg šefa Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo da prenese bilo kakvu posebnu poruku svom ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom, saopštio je Kremlj.

Mađarska i Gruzija potpisale sporazum o energetskom partnerstvu - Alo.rs

Tokom Embalove posete Moskvi u utorak, Putin ga je obavestio o tome kako su rusko-ukrajinski mirovni pregovori propali nakon što se Kijev povukao iz njih, rekao je portparol Dmitrij Peskov novinarima u četvrtak. Između ostalog, ruski lider je ponovio da je Moskva spremna za pregovore, pod uslovom da Kijev promeni stav po tom pitanju.

-Naš kolega iz afričke države rekao je da će imati kontakte [sa Zelenskim] i da će preneti Putinov stav ukrajinskoj strani, objasnio je Peskov. „Nije bilo nikakve posebne poruke“.

Embalo se sastao sa Zelenskim u Kijevu u sredu i pomenuo svoje razgovore sa Putinom tokom zajedničke konferencije za novinare. Domaćin je reči svog gosta opisao kao „signal sa ruske strane“, ali je tu ideju odbacio kao puku retoriku usmerenu na „nacije koje još nisu prekinule političke veze“ sa Moskvom.

-Da bi došlo do dijaloga, jedna nacija mora da poštuje drugu naciju, da poštuje njen teritorijalni integritet, suverenitet i granice, dodao je on.

Stav koji je izneo Peskov javno su izneli i brojni drugi ruski zvaničnici, uključujući predsednika. Ukrajinski savet za nacionalnu bezbednost i odbranu prošlog meseca zabranio je bilo kakve razgovore sa Rusijom sve dok je Putin na vlasti, predlog koji je Zelenski potpisao kao zakon.

Ukrajinski predsednik je rekao da je jedini cilj njegove zemlje u sukobu da pobedi Rusiju na bojnom polju i zauzme sve teritorije za koje Kijev tvrdi da su pod svojim suverenitetom. Do mirovnih pregovora može doći tek nakon postizanja ovog cilja, rekao je on. Zelenski računa na pomoć SAD i njenih saveznika u snabdevanju Ukrajine oružjem, obaveštajnim podacima i novcem sve dok joj je podrška potrebna.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading