AMERIKANCI ZABRINUTI ZBOG ORUŽJA POSLATOG UKRAJINI "To se mora sprečiti po svaku cenu"
Foto: Shutterstock

Ovaj plan podrazumeva organizovanje zaštite i evidentiranja oružja i municije u Ukrajini i susednim zemljama, povećanje efikasnosti mera zaštite granica, izgradnju sposobnosti relevantnih struktura u regionu u oblasti odvraćanja, otkrivanja i suzbijanja ilegalne trgovine oružjem.

„Danas Stejt department najavljuje američki plan da se suprotstavi ilegalnom preusmeravanju određenih vrsta naprednog konvencionalnog naoružanja u istočnoj Evropi“, rekao je Prajs, a prenosi "RIA Novosti".

Portparol Stejt departmenta izrazio je zabrinutost zbog verovatnoće da bi tokom ili nakon sukoba u Ukrajini deo pomoći Zapada mogao pasti u ruke kriminalnih struktura i elemenata.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da i dalje postoje rizici da MANPADS i visokoprecizno oružje sa ukrajinskog crnog tržišta dospeju u ruke terorista.

„Ozbiljne izazove predstavlja crno tržište oružja koje deluje u Ukrajini i prekogranične kriminalne grupe su aktivno uključene u njihovo krijumčarenje u druge regione“, rekao je ruski lider obraćajući se šefovima delegacija na sastanku Saveta šefova Bezbednosne agencije i obaveštajne službe zemalja ZND.

„Ne radi se samo o malokalibarskom oružju, i dalje postoje rizici da moćnije oružje padne u ruke kriminalaca, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane, visoko precizno oružje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading