PUTIN NUDI MIR, UKRAJINCI ODBIJAJU Nove (ne)realne teze o skorom kraju sukoba
Alo

Naime, kako smatra vojni istoričar Filip O’Brajen, Rusija je posle početnog neuspeha u ratovanju na tri fronta, zbog kojih se povukla od prestonice Kijeva i drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova, skoncentrisala snage na osvajanje Donbasa, javno objavivši da je glavni cilj njene specijalne vojne operacije oslobođenje delova Ukrajine u kojima živi većinsko rusko stanovništvo koje je trpelo genocid pod vlašću Kijeva. Ukoliko uskoro okonča taj deo plana, a što iz trenutne perspektive deluje veoma izvesno, Vladimir Putin bi mogao da ponudi prekid neprijateljstava.

Zelenski: Nećemo pristati na zastoj na bojnom polju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju sa Rusijom i da ima za cilj da povrati kontrolu nad teritorijom koju je okupirala Moskva.

- Već smo izgubili previše ljudi da bismo jednostavno ustupili svoju teritoriju - poručio je Zelenski, i dodao da zastoj nije opcija za Kijev.

U ovom trenutku ruske trupe na terenu, javljaju strani obaveštajci, ne ostvaruju planirane uspehe i ne napreduju brzinom kojom su očekivale, ali ipak uspevaju da „melju“ ukrajinsku odbranu i osvajaju mesto po mesto u Donbasu. Problem, kako smatraju, predstavlja to što su Ukrajinci veoma motivisani za borbu, a pride i dobijaju veoma veliku i naprednu vojnu tehničku pomoć sa Zapada. Baš zbog toga, kaže O’Brajen, Ukrajina u ovom trenutku ne bi prihvatila prekid vatre.

- Sve dok Kijev oseća da ima podršku koja mu je potrebna, dokle god Ukrajinci mogu da nastave da jačaju svoje oružane snage, malo je verovatno da će prihvatiti prekid vatre koji nudi Rusija - ocenio je on, dodajući da je to „sasvim ispravno jer bi izgubili 20 odsto svoje teritorije“.

Lavrov: Što veći domet projektila, to ćemo više teritorije osvojiti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će Moskva, ukoliko Zapad snabde Ukrajinu raketama dugog dometa, reagovati zauzimanjem većeg dela ukrajinske teritorije.

- Što je dalji domet oružja koje dajete, to će dalje biti pomerena linija sa koje neonacisti mogu da prete Ruskoj Federaciji - rekao je Lavrov.

Podsetimo, SAD i Britanija najavile su da će Ukrajini isporučiti višecevne raketne bacače koji mogu da pogode mete udaljene do 80 kilometara. Ti sistemi mogu da ispaljuju i rakete dometa do 300 kilometara, ali SAD su navele da ih neće isporučivati.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da, iako su ruske snage napredovale na istoku Ukrajine, ti dobici su bili spori i skupi u okviru ruske „strategije iscrpljivanja“, koja je za više od 100 dana izuzetno iscrpla i rusku stranu.

- Zbog velikih gubitaka ratnog materijala oni jednostavno ne mogu da brzo napreduju. Čak i ako bi uspeli da probiju rupu u ukrajinskim odbrambenim linijama, teško da bi mogli da je iskoriste i steknu prednost. Generalno gledano, može se primetiti da borbena aktivnost u Ukrajini opada i ruske trupe više ne mogu da učestvuju u dugom ratu - smatra O’Brajen, te dodaje da je u ovom trenutku teško predvideti koliko bi još mogla da traje ofanziva u Donbasu.

- Oni će da okupiraju Donbas, ponude prekid vatre i pokušavaju da okončaju rat i otarase se nekih sankcija - objašnjava on.

Kao način da Rusija zadrži novoosvojene teritorije, O’Brajen pominje raspisivanje „nekoliko lažnih referenduma“, na kojima bi se stanovništvo izjasnilo za prisajedinjenje Rusiji, nakon čega bi Moskva odbila da pregovara o vraćanju tih teritorija Kijevu. To je, smatra on, glavni razlog zašto Ukrajina ne bi prihvatila Putinovu ponudu o prekidu vatre.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading