ZAPRETILI MU GLASANJEM O NEPOVERENJU U BUNDESTAGU Šolc pada zbog Ukrajine?
EPA/ MARTIN DIVISEK

Oni optužuju nemačkog kancelara da je delimično odgovoran za ukrajinsku odbranu, a takođe su mu zapretili i glasanjem o nepoverenju u Bundestagu, prenosi agencija DPA.

"Želimo da podržimo vladu u ukrajinskoj krizi", napisao je zamenik šefa poslaničkog kluba Unije Johan Vadepul na Tviteru. Ako se, međutim, Šolc ne pokrene, "iduće nedelje će morati da računa na inicijativu CDU i CSU" protiv njega.

Šolca zbog oklevanja sa odlukom o isporuci teškog naoružanja Ukrajini ne kritikuju samo opozicioni konzervativci, nego i Zeleni i liberali (FDP), koalicioni partneri njegovih socijaldemokrata (SPD).

Ekspert CDU za spoljnu politiku Roderih Kisveter je za televiziju ZDF danas izjavio da ceni to što vlada finansijski podržava Ukrajinu, ali da time "ne može da se iskupi".

"Ono što zaista treba da uradi jeste da pošalje tenkove i artiljerijske sisteme", rekao je Kisveter.

Vadepul je u današnjem Veltu vladu optužio da obećanjem dalje finansijske pomoći Ukrajini pokušava da zavara javnost. "Ukrajina ima dovoljno novca, uostalom šalje ga Evropska unija. Dodatno finansiranje je, dakle, samo neubedljiva finta", rekao je.

Suštinsko pitanje je hoće li nemačka vlada dozvoliti izvoz teškog naoružanja. "Olaf Šolc sada mora da se pokaže i da isporuči jer je delimično i sam odgovoran za nemoć Ukrajine da se brani", dodao je Vadepul.

Nemačka je Ukrajini do sada slala protivoklopne i protivavionske rakete i automatsko oružje, vozila, uređaje za noćno osmatranje i sredstva lične zaštite.

Ukrajina, međutim, za rat protiv Rusije traži borbena oklopna vozila, artiljeriju i borbene helikoptere.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading