"PUTIN MORA DA ODUSTANE" Nemački kancelar: "Sve sam ih upozorio"
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Šolc je u intervjuu za ''Tagescajtung'' rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku. Istakao je da je poslednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine.

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis, Šolc je rekao da se nikako ne sme dozvoliti da Rusija pobedi u ratu.

- Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdevamo Ukrajinu oružjem i municijom - rekao je Šolc.

Naveo je da je Savezna Republika Nemačka tokom 1970-ih godina izdvajala tri do četri odsto budžeta za odbranu, a da današnja Nemačka izdvaja svega dva odsto, dodajući da je zemlji potrebno da ima snažnu vojsku.

- Nemačka je zemlja u miru. Ali, moramo biti u stanju da odbranimo svoju zemlju i, zajedno sa našim saveznicima, područje NATO saveza. Imamo odgovornost da zaštitimo Litvaniju, Estoniju i Letoniju od Rusije, to proizilazi iz naše istorije - naveo je on.

Istakao je da će tokom predstojeće posete Kini razgovarati sa predsednikom Si Đinpingom o tome kako Kina može da utiče na završetak rata u Ukrajini.

Na pitanje da prokomentariše to što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 30.000 ljudi, mahom žena i dece, i što je Nemačka drugi najvažniji dobavljač oružja za izraelsku vojsku, on je rekao da je Nemačka jasno na stani Izraela, ali i da ''oplakuje sve civilne žrtve'' i da je u stalnom razgovoru sa Izraelom.

- Upozorio sam na kopnenu ofanzivu na Rafu i jasno stavio do znanja da treba da nastavimo da se fokusiramo na rešenje dve države, jer je i palestinskom stanovništvu potrebna perspektiva - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ljubica

13.04.2024 11:05

Koga on upozorava, nema kredibilnost ni u Nemačkoj, zato mu je pametnije da vodi računa, jer će uskoro delovi njegove zemlje da traže odvajanje, zbog politike koju vodi.