Nemačka
Foto: AP/Markus Schreiber (STF)

- Kako bi otvorio vrata za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba, kancelar Šolc stigao je na sastanak sa uticajnim šefom Kine Si Đinpingom u Pekingu na proleće, kada se budi život. Međutim, što se tiče narednih pregovora, toga verovatno neće biti - navodi dopisnik ove televizije.

Šolc je nakon sastanka izrazio uverenje da je razgovor sa kineskim liderom postavio kamen temeljac i da će doprineti daljim razgovorima.

- Kancelar nije uspeo da postigne svoj cilj da ohrabri Kinu da prisustvuje mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj narednih meseci - navodi se u medijskom izveštaju.

Šolc je doživeo neuspeh i po pitanju konflikta na Bliskom istoku, jer Kina održava dobre odnose sa Iranom i arapskim zemljama i pre je na strani Palestine. Nemački kancelar je pozvao na nesmetan pristup humanitarnoj pomoći Gazi, dodajući da je to zajednički cilj i Nemačke i Kine.

- Pregovori o Ukrajini i Bliskom istoku nisu bili naročito uspešni za Šolca, na kraju putovanja, Kina ostaje uticajan, ali težak partner u pregovorima - navodi dopisnik nemačke televizije.

Šolc je ranije na društvenoj mreži Iks napisao da je tokom posete Kini zamolio Si Đinpinga da utiče na Moskvu da okonča sukob u Ukrajini, jer reč Kine ima težinu u Rusiji.

On je rekao i da su Berlin i Peking dogovorili da podrže mirovnu konferenciju u Švajcarskoj na kojoj Moskva neće učestvovati, kao i slične konferencije u budućnosti.

Si Đinping je na sastanku sa Šolcom ukazao da je za brzo rešavanje ukrajinske krize potrebno da se obrati pažnja na mir i stabilnost, a ne na ostvarivanje sopstvenih interesa.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo da se Peking zalaže za blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, koju priznaju i Rusija i Ukrajina uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim mirovnim predlozima.

@alo_portal SRBIJA JE KRIVA ZA GENOCID Novinarka iz Sarajeva provocirala Vučića, on joj BRUTALNO odgovorio #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryoupage #viralvideo #predsednik #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading