Nemačka
Foto: AP/Ebrahim Noroozi (STF)

Uprkos tome, na istom samitu, grupa je demonstrirala jedinstvo - što je retkost - i jednoglasno pozvala na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Kritike lidera bloka na račun najvišeg diplomate su prilično neuobičajene, budući da je Boreljova uloga da predstavlja Evropsku uniju kada su u pitanju spoljna i bezbednosna pitanja. Jedan od zvaničnika je rekao da je svađa bila "direktna" i da se dogodila pred drugim evropskim liderima. 

- Ne govorite u ime Nemačke i Austrije o Gazi! - poručili su, navodno, Šolc i Nehamer Borelju.

Lideri EU ponovo će se sastati ove sedmice kako bi razgovarali o spoljnoj politici bloka, nekoliko dana nakon napada Irana na Izrael.

U međuvremenu, u izraelskoj vojnoj operaciji u Pojasu Gaze od početka oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, kažu palestinski izvori.

Nemačka je ove nedelje demantovala optužbe Nikaragve pred najvišim sudom UN da podržava genocid u Gazi prodajom izraelskog oružja. Nemačka je jedan od najvećih dobavljača oružja u Izraelu.

Mesecima nakon oktobarskog napada, 27 lidera EU su podeljeni o pitanju rata u Pojasu Gaze. Austrija i Nemačka, zajedno sa Mađarskom i Češkom, podržavaju Izrael. Španija - iz koje dolazi Borelj - Irska i Belgija su kritičnije prema Tel Avivu.

Sastanak evropskih lidera u martu bio je prvi put da se EU saglasila da pozove na prekid vatre usred sve glasnijih upozorenja na humanitarnu katastrofu i glad u Gazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading