ZAPAD JE UPAO U SOPSTVENU ZAMKU Hteli da unište Putina, a srušili sebe
Alo! Ilustracija /J.V.

Kolektivni Zapad, na čelu sa Sjedinjenim Državama, očekivano je počeo da prihvata nove pakete antiruskih sankcija nakon početka specijalne operacije Oružanih snaga Rusije za demilitarizaciju i denacifikovanje Ukrajine.

Na udaru su bili bankarski sektor, energetika i mikroelektronika. Međutim, udar su dobili i Amerikanci i Evropljani. I jedni i drugi suočeni su sa naglim rastom cena gasa i goriva za automobile. I to uprkos činjenici da Moskva još nije preduzela nikakve kontramere, a ima manevarskog prostora.

Možete nas pratiti i na našem Telegram kanalu Alonovine

„Značaj Rusije za svet prevazilazi njenu veličinu kao 11. najveće svetske ekonomije. Preorijentacija ruskog izvoza nafte, gasa i uglja iz SAD i EU na azijske uvoznike biće veliki ekonomski šok“, pišu britanski novinari.

Ali i bez ovoga, rukovodstvo Ruske Federacije ima šta da odgovori. Konkretno, prenos plaćanja za trgovinu gasom sa neprijateljskim zemljama u rublje, koji je najavio ruski predsednik Vladimir Putin, predstavlja snažan udarac Zapadu.

Takav korak ne samo da dovodi do jačanja rublje, već je u stanju da vrati strane investicije u ekstraktivne industrije. A to, pak, lišava svakog smisla tranziciju EU na „čistu” energiju.

Osim toga, posmatrači Gardijana podsećaju da je ruska pšenica tražena kako u Evropi, tako i u Africi i Aziji.

Svi ovi faktori zajedno ne dozvoljavaju Zapadu da dugo drži Moskvu u „geopolitičkom kavezu“. Pre ili kasnije, ona će se izvući iz toga, pa čak i u svoju korist.

Sve najnovije informacije o ruskoj operaciji u Ukrajini pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading