HILJADE ZVERI BEZ KONTROLE Među napuštenim kućnim ljubimcima ima i divljih životinja
Shutterstock

- Uspele smo da otvorimo kaveze i pustimo neke ptice i male lisice - kaže ona.

A znale su i da bi tu negde trebalo da je i lavica Rura. Nakon potrage za njom, pronašle su dve godine staru ženku u podrumu.

- Nije imao ko da je hrani i izgledala je prilično uzrujano, uznemireno, pa smo počele da joj dajemo hranu za pse i vodu. Čekale bismo da granatiranje prestane, a potom odlazile da je obiđemo, zato što je ostala sama - kaže Serpinska (78), koja vodi jedan od najvećih azila za pse u Ukrajini.

Teretni aerodrom u Gostomelju bio je jedan od prvih ciljeva koje su ruske snage zauzele 24. februara, ali se oblast u kojem je Asjin azil za pse našla u njihovim rukama tek 5. marta. Narednih devet dana nije se osećala dovoljno bezbedno da izađe iz kuće. Međutim, 14. marta ponovo je pošla da odnese hranu i vodu za lavicu Ruri, usput naišavši na ruske vojnike. Oni su joj rekli da su dali vodu lavici dan ranije, ali da je oblast sada minirana i da čak ni oni ne mogu da dođu.

HILJADE ZVERI BEZ KONTROLE Među napuštenim kućnim ljubimcima ima i divljih životinja

Foto: Shutterstock

 

 

Aktivisti za zaštitu životinja kažu da Rura nije jedina životinja koja se našla u nevolji. Kako procenjuju, u Ukrajini ima na hiljade zatočenih životinja, među kojima su lavovi, tigrovi, medvedi, vukovi, krokodili i pitoni.

Životinje se često drže u jezivim uslovima, kaže predsednica Ukrajinskog udruženja zaštitnika životinja Marija Trunova.

- Konstantno smo imali problema da navedemo vlasti da urade nešto po tom pitanju. Sada kad je rat i granatiranje ne prestaje, životinje pate još više - od straha, gladi i hladnoće. A mogu i da uginu - navodi ona.

Aktivisti za prava životinja kažu da su od početka invazije neke divlje životinje spasene i evakuisane u okolne zemlje. Uglavnom su to životinje iz zooloških vrtova i azila, a ne iz privatnih domova.

Iz Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta divlje flore i faune (Cites) navode da pokušavaju da pomognu grupama za zaštitu životinja da spasu životinje iz Ukrajine.

HILJADE ZVERI BEZ KONTROLE Među napuštenim kućnim ljubimcima ima i divljih životinja

Foto: Shutterstock

 

- Pod normalnim okolnostima, Cites reguliše međunarodnu trgovinu i transfer ovog tipa divljih životinja. U ovim izuzetnim okolnostima, sekretarijat Citesa predlaže da se Citesova regulativa koja zahteva da Ukrajina priloži dokumentaciju, proglasi nevažećom zbog rata, kako bi se omogućilo da se životinje bezbedno prebace iz zemlje - kaže portparolka Sofija Flensberg.

Asja Serpinska kaže da je vlasnica azila za divlje životinje Natalija Popova bila spremna da pokupi lavicu Ruru iz Gostomelja, ali da joj ruski vojnici nisu izdali dozvolu da se preveze preko linije fronta.

Ima i dobrih vesti, i to za 1.000 pasa i 200 mačaka o kojima se stara Serpinska.

Ponestajalo im je hrane za pse, baš kao i vode, nakon što je u granatiranju uništen agregat za pumpu koja crpi vodu iz bunara. Serpinska kaže da je razmišljala da pusti pse „da ne bi uginuli na naše oči“.

Ali ruski vojnici su sada dozvolili isporuku pseće hrane, kao i pomoćne opreme za izvlačenje vode iz bunara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading