RUSIJA SKINULA RUKAVICE I PORUČILA SUSEDU "Srušićemo vas kao kulu od karata, možemo da učinimo da nestane pola..."
Foto: Alo ilustracija

Moskva bi mogla da sruši polovinu litvanske privrede kao odgovor na delimičnu trgovinsku blokadu Kalinjingradske oblasti u Rusiji, rekao je njen guverner.

„Transportni sektor baltičkih država mogao bi biti uništen ako Rusija primeni kontrasankcije na robu koja ulazi i izlazi iz baltičkih država“, rekao je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov za ruski list Vedomosti u ponedeljak.

„Rusija bi mogla da učini da polovina litvanske ekonomije nestane, da se Litvanja sruši kao kula od karata“ , rekao je on. „Stiče se utisak da Litvanija ne razume da je Kalinjingradska oblast deo Rusije i da imamo ko da pritekne u pomoć. Nismo sami suočeni sa problemom.”

Kalinjingradska oblast je mala ruska eksklava smeštena između Litvanije i Poljske, obe članice EU.

Prošlog meseca Vilnjus je zabranio tranzit određene robe između regiona i ostatka Rusije, navodeći kao razlog sankcije EU Moskvi zbog njene vojne kampanje u Ukrajini. Rusija je rekla da je taj potez nezakonit po međunarodnom pravu i obećala da će uzvratiti.

Alihanov je rekao da „blokada“ šteti regionu, koji se, između ostalog, oslanja na slobodan protok građevinskog materijala.

„Da, zabrana ne uključuje hranu, ali bez betona ne možemo da gradimo ni škole ni bolnice. Dakle, to je pitanje za normalno postojanje više od milion ljudi i za ekonomiju našeg regiona.

Dok su vlasti u Kalinjingradu uspele da preusmere tok sankcionisane robe ka Baltičkom moru, a ne železnicom i drumom, spor sa Litvanijom mora da se reši što je pre moguće, rekao je Alihanov.

Prošle nedelje je Rojters izvestio da je EU blizu kompromisa koji bi omogućio da se trgovina Kalinjingrada preko Litvanije nastavi.

Mnoge zemlje, uključujući EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji nakon što je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara.

Komentari (0)

Loading