(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač "Moskva" (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Rusija je odgovorila na nedavne pretnje ukrajinskih oružanih snaga o potencijalnom napadu na Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa ostatkom zemlje. 

Saopštenje dolazi nakon što je Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, izjavio da bi Kijev, da je imao šansu davno napao na Krimski most i da će njegove snage to učiniti ako bude moguće.

Ukrajina radi sa grupom međunarodnih kompanija na mehanizmu za korišćenje zamrznutih sredstava Rusije kako bi kompenzovala gubitke koje je pretrpela zbog napada Moskve, izjavio je juče ukrajinski ministar pravde Denis Maljuska.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbacio je juče mogućnost odlaska u Moskvu na direktne razgovore sa ruskim liderima o okončanju rata. Zelenski je dodao da bi pod različitim okolnostima i sa drugačijim vladarima u Moskvi, sve bilo moguće.

 

U požaru koji se dogodio 13. aprila, komandni brod Crnomorske flote "Moskva" ozbiljno je oštećen usled detonacije municije. Pokušaji posade da ugase požar nisu bili uspešni. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije otkrilo je sve detalje o potapanju broda.

Snimljena kontrolisana eksplozija u Černigovu

Snimak prikazuje kontrolisanu eksploziju ruske bombe koja nije eksplodirala kada ju je neprijatelj bacio na most u blizini Černigova. Bombu su pronašli i uništili ronioci-demineri.

 

 

Novi napad u Harkovu

U Korotićima kod Harkova Rusi su pucali na "Novu Poštu", prenose ukrajinski Telegram kanali.

 

 

Objavljen snimak kretanja ukrajinskih boraca

Aleksandar Hodakovski, komandant proruskog "Vostok" bataljona u Donbasu objavio je snimak kretanja ukrajinskih vojnika iz drona.

 

 

"Pred vama je mali, ali sadržajan "nemi" film: naša grupa kreće ka zoni koju kontroliše neprijatelj - neprijateljski posmatrač iz zgrade to vidi i obaveštava svoje. Dalje se vidi kako neprijatelj napreduje ka nama i postavlja zasedu u blizini betonske ograde, a u isto vreme kreće druga grupa neprijatelja, zauzimajući povoljniji položaj. Dakle, blagovremenim podizanjem 'ptice' sprečili smo žalosnu situaciju i, verovatno, spasili živote marinaca. 'Ura", napisao je Hodakovski na Telegramu.

Nove sankcije Rusiji

Evropska unija planira da naredne nedelje uvede nove sankcije Rusiji, piše "Politiko". Mere predviđaju određene zabrane na uvoz ruske nafte i isključivanje još nekih banaka iz sistema SVIFT.

UN: Nema naznaka da je počinjen genocid u Ukrajini

Ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da je počinjen genocid u Ukrajini tokom ruske vojne operacije, izjavila je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani.

MLRS „Grad“ NM LPR dejstvuje na položaje OSU

Višestruki sistem lansiranja raketa "Grad" snimljen je danas kako dejstvuje po položajima Oružanih snaga Ukrajine.

Snimak je objavila narodna milicija Luganske narodne Republike.

 

 

Uništena kolona ruske vojne opreme kod Hersona

Snimak, navodno nastao danas, prikazuje uništenu vojnu opremu RF u blizini Hersona.

 

 

Amerika isporučuje oružje Ukrajini

Amerika već isporučuje Ukrajini višecevne bacače raketa, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland u intervjuu za ukrajinske medije.

Vojna uprava Zaporožja objavila je snimak sa mesta pada An-26 

Prema preliminarnoj verziji, avion se srušio zahvativši stub dalekovoda. Jedan od pilota je poginuo, dvojica su prebačena u medicinsku ustanovu.

 

 

Medinski: Održano nekoliko dugih razgovora sa delegacijom Kijeva

Glavni pregovarač ruske delegacije Vladimir Medinski potvrdio je izveštaj medija da je danas održano nekoliko dugih razgovora sa šefom ukrajinske delegacije na mirovnim pregovorima između dve strane.

Medinski nije izneo detalje razgovora, preneo je "Rojters".

Situacija u "Azovstalu"

Kako se navodi u opisu snimka navodno nastalog u Mariupolju, ukrajinski borci u malim grupama od 2-3 osobe pokušavaju da izađu iz blokiranog objekta, bacajući oružje i opremu.

 

 

Šef UN-a ide u Moskvu

Glavni sekretar UN-a u utorak putuje u Moskvu u posetu Vladimiru Putinu, objavio je Kremlj.

Antonio Gutereš će imati i i radni ručak sa Sergejom Lavrovom.

Portparol prvog čoveka UN-a rekao je da se Gutereš nada da će njegova poseta doprineti postizanju mira. Iz UN navode i da su u kontaktu sa Ukrajincima oko eventualne posete.

Makron šalje "ubicu tenkova" u Ukrajinu

Francuska isporučuje Ukrajini protivtenkovske rakete i oklopna vozila kako bi joj pomogla da se izbori sa ruskom invazijom, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za list Uest Frans.

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

Foto: Tanjug/AP Photo/Francois Mori)

 

 

Rusija spremna za nove udare

Rusija se sprema da nanese glavne udare na istoku Ukrajine, određuje pogodna mesta, - Motuzjanik, Ministarstvo odbrane

 

 

Azovstal

 

 

Upozorenje iz Kremlja

Rusija neće tolerisati ukrajinske ultimatume, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa kazahstanskim ministrom spoljnih poslova Muhtarom Tleuberdijem.

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

EPA

 

Brisel cilja rusku naftu i banke EU

Zvanični Brisel sastavlja planove za šesti paket sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, a očekuje se da će mere biti predstavljene zemljama Evropske unije početkom sledeće nedelje, prema izjavama nekoliko diplomata.

Rusi lansirali "Tirkiznu smrt" na ukrajinske položaje

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo snimke današnjeg dejstvovanja krstarećih raketa "Kalibr-NK" na ciljeve u Ukrajini. 

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

foto: US military

 

Zapaljive reči čečenskog muftije

Rat u Ukrajini je blagoslov za muslimane, a poginuli u ovom ratu „sigurno će postati šehidi“ (mučenici, oni koji su poginuli na Alahovom putu), rekao je čečenski muftija Salah Mežijev.

EU navodno dozvoljava plaćanje ruskog gasa u rubljama „pod određenim uslovima“

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Pronađen ukrajinski priručnik

Narodna milicija LNR otkrila je priručnik za obuku o gradskim borbama u bazi ukrajinskih nacionalista u gradu Rubežnoj.

 

 

Ukrajinska brigada desetkovana

Trideset šesta odvojena brigada Korpusa marinaca Ukrajine izgubila je u Mariupolju više od 700 poginulih, ranjenih i nestalih, izjavio je za RIA Novosti načelnik medicinske službe brigade major Vladimir Labuzov, koji je odlučio da položi oružje.

Rumunija podržava međunarodnu istragu o postupcima Rusijem izjavio je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku

 

 

Nastavljaju se borbe u Azovstalu

 

 

Rusi uništili tri ukrajinska tenka

Snimak koji je danas obišao sve društvene mreže sveta navodno prikazuje napad koji se dogodio na granici između samoproglašene DNR i Ukrajine.

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

Foto: Shutterstock

 

Mišel pozvao Putina da stupi u kontakt sa Zelenskim

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je danas u telefonskom razgovoru predsednika Rusije Vladimira Putina da direktno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i pozvao na prekid vatre u Ukrajini, izjavio je zvaničnik EU.

U razgovoru sa Putinom, Mišel je naglasio neprihvatljivost ruskog rata i detaljno izložio "troškove" sankcija koje Evropska unija nameće Rusiji, rekao je neimenovani zvaničnik, preneo je Rojters.

Mišel je, takođe, pozvao na prekid vatre povodom predstojećeg pravoslavnog Uskrsa i na osiguravanje bezbednog prolaza za civile koji žele da napuste opkoljene gradove kao što je Mariupolj.

Gori u Rusiji

 

 

Zapad nastavlja da kupuje rusku naftu, skrivajući njeno poreklo

Prema Vol Strit Žurnalu, izvoz ruske nafte u EU porastao je na 1,6 miliona barela dnevno u aprilu sa 1,3 miliona barela dnevno u martu.

Istovremeno, jedan od najpopularnijih načina isporuke je korišćenje brodova sa oznakom „destinacija nepoznata” – tanker prevozi naftu do većih brodova, gde se meša sa drugim teretom, pojašnjava izdanje.

Pored toga, tržište nudi takozvanu letonsku mešavinu i turkmensku mešavinu, koje sadrže dosta ruskog ulja.

Britanski Shell, američki EkkonMobil i italijanski Eni rekli su za VSJ da transportuju naftu iz Kazahstana preko ruske luke.

Lavrov: Ukrajina nije zainteresovana za razgovore

Ministar inostranih poslova Lavrov saopštio je da izjave Kijeva sugerišu da Ukrajina nije zainteresovana za pregovore sa Rusijom.

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

EPA

 

Zelenski: Ukrajini 4,8 milijardi dolara od Svetske banke


Volodimir Zelenski je rekao da će Svetska banka izdvojiti 4,8 milijardi dolara Ukrajini za obnovu zemlje.

"Juče sam se tokom ministarskog okruglog stola prijavio Svetskoj banci. Rezultat je 4,8 milijardi dolara za obnovu Ukrajine. Zahvalan sam što nas čuju i podržavaju. Uz ovu pomoć možemo brzo da obnovimo državu", rekao je on. napisao je na svojoj stranici u Instagramu.

 

 

Rumunija isporučuje MiG-21 Ukrajini?

Rumunija razmatra mogućnost isporuke aviona MiG-21 Ukrajini, budući da ga rumunsko Ministarstvo odbrane trenutno ne koristi, izjavio je predsednik Skupštine Marčel Čolaku.

„Možemo to učiniti u zavisnosti od razvoja situacije. Međutim, da bi se to dogodilo prvenstveno je neophodno izmeniti zakonodavstvo, ali svakako to nećemo raditi tajno“, kazao je on.


TV centar Marijupolj će nastaviti sa emitovanjem

U planu je pokretanje digitalne televizije, najmanje tri multipleksa sa 8-10 ruskih i lokalnih kanala. Ažurirani televizijski centar pokrivaće teritoriju juga republike do Zaporoške oblasti.

 


 

 

„Ukrajinci su loši, hvala Rusima što su nas zaštitili“

Mališani iz Izjuma zahvaljuju ruskoj vojsci na evakuaciji Ministarstvo odbrane prikazalo je snimak evakuacije višečlanih porodica iz Harkovske oblasti. Deca su ispričala kako su dospela pod granate. Odrasli – o tome kako su ostali bez sredstava za život i preživeli zahvaljujući pomoći ruske armije. Sada su bezbedni u Belgorodskoj oblasti.

 


 

 

Makron šalje haubice Kijevu

Francuska će poslati Ukrajini samohodne artiljerijske instalacije „Cezar“ kalibra 155 mm.

Vozilo je ozbiljnon, ali sa velikim minusom - lošom prohodnošću na terenu i lošom zaštitom. Još uvek nije poznat obim isporuke. Ukupno, francuska vojska je naoružana sa 76 jedinica.

 

 

Oglasila se Marija Zaharova


Sada ne obraćaju mnogo pažnje na to kako su akcije Kijeva u Ukrajini uticale na situaciju u samoj Ukrajini, na režim prava i zakonitosti. Prema pisanju medija, u Ukrajini je u ovom trenutku apsolutno nekontrolisano izdato 25.000 komada malokalibarskog oružja civilnom stanovništvu. A prema mojim saznanjima, tada je, u pravcu Bankove, podeljeno 300 hiljada. Ako stanovništvo ima vatreno oružje tokom krize, zna se kako se završava. nekontrolisani haos. U ovom slučaju – nacionalistički nekontrolisani haos.
 

UN pozvala Moskvu i Kijev da spreče ratne zločine

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvala je danas Moskvu i Kijev da narede svojim borcima da poštuju međunarodno pravo "zbog sve većeg broja dokaza o ratnim zločinima u Ukrajini".

"Ruske oružane snage su neselektivno granatirale i bombardovale naseljena područja, ubijajući civile i uništavajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, tj. preduzimale radnje koje bi mogle predstavljati ratne zločine", a posmatrači UN u Ukrajini su dokumentovali i da su ukrajinske snage na istoku ove zemlje neselektivno upotrebljavale oružje uzrokujući civilne žrtve", saopšteno je iz kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava (OHĆR) Mišel Bačelet.

Rusija uvodi "režim tišine"


Rusija je spremna da ponovo uvede „režim tišine“ za evakuaciju militanata voljnih da polože oružje iz Azovstala i civila, ako ih ima – saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije Početak humanitarne pauze trebalo bi da bude podizanje belih zastava od strane militanata duž perimetra ili u određenim delovima Azovstala. Iz Marijupolja je evakuisano oko 144.000 civila i 341 stranac, kao i 1.844 vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali.
 

Putin sazvao sastanak

Putin trenutno održava sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Teme uključuju pitanja saradnje na postsovjetskom prostoru.

Propao proboj Ukrajinaca

Danas su Oružane snage Ukrajine pokušale su da probiju rejon Goptovke.

Oprema krenula iz naselja Svetličnoe ka Kazačja Lopan. Oružane snage Ruske Federacije primetile su kolonu do 15 oklopnih vozila.

NATO mora izbeći rat sa Rusijom

NATO mora da izbegne direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom, jer bi to moglo da dovede do Trećeg svetskog rata, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

 

Ukrajina o ruskim gubicima

Ukrajinski izvori objavili podatke o nanetim gubicima ruskoj armiji i njenim saveznicima u poslednja 24 časa. Prema tim podacima bilans je sledeći:


▪️5 tenkova
▪️2 borbena vozila pešadije
▪️1 oklopni transporter
▪️1 artiljerijsko oruđe (smH)
▪️9 oklopnih automobila
▪️1 avion (nepoznat tip)
▪️3 bpl (takođe nepoznati tipovi)
▪️ ž/s= do 200 ljudi (izbačeni iz stroja)

Britanci skupljaju dokaze o ratnim zločinima


Britanska policija saopštila je da prikuplja dokaze nakon što je primila oko 50 izveštaja o navodnim ratnim zločinima tokom ruske operacije u Ukrajini.

 

 


 

 

 

Putinove ćerke na udaru

Australijska Vlada uvela je sankcije protiv 147 ruskih državljana zbog situacije u Ukrajini, među kojima su i ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina i šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

 

UNIŠTEN UKRAJINSKI S-300

Udarima Kalibra u rejonu stanice Meliorativnoje, uništena je grupacija neprijateljskog ljudstva veličine bataljona, sa oružjem i vojnom opremom, kazao je Konašenkov i dodao da je pogođen i uništen ukrajinski S-300 kod Novoselke.

Školarci pisali ruskim vojnicima

Ruskoj vojsci u Donbasu dostavljena su pisma školaraca i pripadnika Junarmije. Borci su dobijali poruke upravo na svojim položajima. U pismima dece nalaze se reči zahvalnosti, dirljive pesme i želje za zdravlje i brz povratak kući svima koji trenutno nesebično izvršavaju borbene zadatke.
 

 

 

"Ukrajina se ponaša kao teroristička zemlja"


„Ukrajina se ponaša kao teroristička zemlja. Nevini ljudi, naša deca, ginu, načelnik gradske uprave Šahtjorska Aleksandar Šatov rekao je kanalu Donbas.

- Žele da zaplaše te ljude koji već 8 godina stoje na tome da je ovo naša zemlja. Ovde se niko ne plaši. Očigledno shvataju da se njihov režim bliži kraju“, rekao je Šatov.
 

 

 

Stigli dobrovoljci uz Kalmikije


Odred dobrovoljaca iz Kalmikije stigao je na teritoriju Ukrajine da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji denacifikacije. Tim ima iskusne borce. Među njima je i poslanik Skupštine grada Eliste Čimid Džangajev, koji je prošao mnoga žarišta u sastavu specijalnih snaga Vazdušno-desantnih snaga.

 


 

 

Objavljeni zadaci ruske vojske

Zadaci ruske vojske u drugoj fazi specijalne operacije su uspostavljanje potpune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom što će omogućiti da se osigura kopneni koridor do Krima, izjavio je vršilac dužnosti komandanta Centralnog vojnog okruga ruske armije Rustam Minekajev.

"Sa prelaskom na drugu fazu vojne operacije, bukvalno pre dva dana, jedan od zadataka je da se uspostavi potpuna kontrola nad Donbasom ali i južnom Ukrajinom. Takođe, to će nam omogućiti da imamo kopneni koridor do Krima", rekao je on.

Pomoć iz dijaspore za DNR i LNR


Kirgiška dijaspora u Moskvi i Moskovskoj oblasti poslala je humanitarnu pomoć stanovnicima DNR i LNR. Prikupljanje hrane organizovala je Fondacija Muras, piše @made_in_kg. "Mi već dugo živimo u Rusiji i želimo da podržimo poziciju zemlje. Ranije smo učestvovali u akcijama podrške vojnoj operaciji u Ukrajini", rekao je lider dijaspore Ulan Košmatov.
 

 

 

Uništen bataljon ukrajinskih snaga

„Tokom noći su Vazdušno-kosmičke snage Rusije, visokopreciznim raketama pogodile tri ukrajinska vojna objekta. U rejonu naselja Novosjolka je uništen ukrajinski protivavionski raketni kompleks ‘S-300’. U rejonu Aleksandrovke je pogođen komandni punkt i ukrajinska tehnika. Uništeno je oko 80 ekstremista, kao i 23 jedinica oklopne tehnike i automobila“, rekao je general.

 

 

Baka odbila da zameni sovjetsku zastavu za hranu

Na autobuskoj stanici u Lugansku osvanuo je poster na kome se nalazi ukrajinska baka koja je sa sovjetskom zastavom izašla pred ukrajinsku vojsku i odbila da je zameni za hranu, javlja dopisnik Sputnjika.

 

 

Oružane snage Ukrajine krenule u lov na „Admirala Makarova“

Da bi skrenula pažnju sa velikih gubitaka na pravcu Nikolajev-Herson i Donbas, ukrajinska strana treba da pronađe pogodnu metu za uništenje, u čemu joj neumorno pomažu saveznici iz SAD i zemalja NATO-a.

Ukrajinsko rukovodstvo se u svojim fantazijama nada da će pobediti ili „Admirala Esena” (kojeg su već bezuspešno pokušavali da potope) ili „Admirala Makarova”.

Pogođeno 58 vojnih ciljeva

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noći pogodilo 58 vojnih ciljeva u Ukrajini, uključujući lokacije na kojima su bile koncentrisane trupe, skladišta goriva i vojna oprema.

Rojters prenosi da je ministarstvo saopštilo da je takođe pogodilo tri cilja koristeći visokoprecizne rakete u Ukrajini, uključujući sistem protivvazdušne odbrane S-300 i veliku koncentraciju ukrajinskih vojnika sa njihovom opremom. Tvrdnje nisu nezavisno proverene.

Uhapšeni ukrajinski teroristi

Ruske specijalne službe sprečile su teroristički napad na humanitarni konvoj u Ukrajini, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB

 

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Rusije

▪️ Udarima Kalibra u rejonu stanice Meliorativnoje, uništena je grupacija neprijateljskog ljudstva veličine bataljona, sa oružjem i vojnom opremom.
 
▪️Ukrajinski S-300 uništen kod Novoselke.

▪️U rejonu Aleksandrovke uništeni su komandno mesto i rejon koncentracije ljudstva i ukrajinske vojne tehnike. Eliminisano je do 80 militanata i do 23 jedinice oklopnih i drugih vozila.

▪️Operativno-taktička avijacija pogodila je 58 vojnih objekata Ukrajine, uključujući 4 komandna mesta.
 
▪️Raketne trupe i artiljerija su tokom noći izvršile 1285 vatrenih zadataka i tom prilikom uništili 9 skladišta goriva i 37 komandnih mesta.

 

 

Rusi zauzeli 42 sela

Ruske snage zauzele su u četvrtak 42 sela u istočnoj regiji Donjecku, ali bi ih Ukrajina mogla ponovno osloboditi, rekla je novinarima zvaničnica u kabinetu ukrajinskog predsednika

Oboren ukrajinski avion


Ukrajinski avion An-26 srušio se u Volnjanskom okrugu Zaporoške oblasti Ovo je saopštio načelnik Zaporoške oblasne vojne uprave. Za sada nije poznato ko je bio u avionu, međutim, s obzirom na to da ovu letelicu koristi Ratno vazduhoplovstvo, može se pretpostaviti da je bio vojni.
 

 

Makron: Nije se pričalo o embargu na ruski gas

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da bi pitanje uvođenja embarga na isporuke ruskog gasa Evropi moglo da postane predmet rasprave u okviru sankcija Ukrajini, ali do danas o tome nije razgovarano.

Gradonačelnik Marijupolja ponovo apelovao na "potpunu evakuaciju"

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja ponovo je apelovao na "potpunu evakuaciju" opkoqenog grada grad za koji Moskva kaže da je pod kontrolom ruskih snaga.

"Potrebna nam je samo jedna stvar – potpuna evakuacija stanovništva, rekao je Bojčenko, dodajući da je u gradu ostalo oko 100.000 ljudi.

Sa druge strane, zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kaže da zbog opasnosti danas nije ni pokušano otvaranje humanitarnih koridora.

"Zbog opasnosti na rutama, danas 22. aprila neće biti humanitarnih koridora", navela je Vereščukova na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Svima koji čekaju evakuaciju Vereščukova je poručila "da budu strpljivi i da izdrže".

 

 

Peskov: Ukrajini predat precizan nacrt dokumenta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija predala Ukrajini nacrt dokumenta s preciznim formulacijama i da efikasnost pregovaračkog procesa za sada usporava Kijev koji usaglašene stavove "stalno menja".

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

EPA

 


U ovom trenutku, ukrajinskoj strani je predat naš nacrt dokumenta, koji sadrži apsolutno precizno definisane formulacije. Lopta je na njihovoj strani, čekamo odgovor, rekao je Peskov.

Kako prenosi Sputnjik, govoreći o roku za odgovor Kijeva na dokument, on je rekao da ukrajinska strana ne pokazuje težnju da intenzivira pregovarački proces, ali da ostaje nada da će se situacija rešiti na najbolji mogući način.

Ukrajinci planirali teroristički napad na humanitarni konvoj?

Rusija tvrdi da su uhvatili ukrajinske diverzante koji su, na teritoriji koja je pod kontrolom ruske federacije, spremali teroristički napad na humanitarni konvoju.

Ruski novinar: Nacionalisti nemaju izlaz


„Sada nacionalisti sede na perimetru, u Azovstalu, nemaju gde da odu. Oni nemaju dovoljno snage, resursa, vode ili municije da pokušaju da se probiju." Naš vojni oficir Murad Gazdiev pokazao je šta se dešava bukvalno 100 metara od fabrike u Mariupolju, gde još uvek ostaju pripadnici nacionalnih bataljona. Očišćeni su svi stambeni objekti u kojima su se krile Oružane snage Ukrajine. Ostaci ukrajinske vojske, kojima je Kijev naredio da drže svoje položaje do poslednjeg, sede ispod Azovstala u tunelima: „Oni shvataju da je njihova situacija beznadežna... Pitanje je koliko još mogu i koliko će želeti da izdrže.
 

 

Rat ulazi u odlučujuću fazu

Rusija je koncentrisala značajne trupe u Donbasu i otpočela ofanzivu. Volfgang Rihter iz Fondacije nauka i politika (SWP) govori o tome u kom pravcu se kreće rat

Rusi prolaze kroz Harkov


Ruske trupe voze kroz oslobođeni deo Harkovske oblasti - reakcija stanovnika je impresivna.

 

 

Parlamenti Estonije i Letonije: Rusija počinila genocid

Parlamenti Estonije i Letonije usvojili su odvojene rezolucije u kojima tvrde da je Rusija počinila genocid u Ukrajini.

Estonski parlament u svom dokumentu navodi da su “oružane snage Ruske Federacije počile sistematske i velike ratne zločine”.

Navodi se da su ruske snage zauzele gradove Buča, Borodijanka, Hostomel, Irpin i Marijupolj kao i ostala naselja, prenosi CNN.

– Ruska Federacija počinila je čin genocida, uključujući zločine protiv civilnog stanovništva. Oni obuhvataju ubistva, prisilna odvođenja, deportacije, zarobljavanje, mučenje, silovanje i skrnavljanje leševa – navodi se u rezoluciji.

(UKRAJINA UŽIVO) MOSKVA OTKRILA DETALJE Objavili kako je potonuo razarač

Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

 

Parlament Letonije jednoglasno je usvojio svoju rezoluciju, za koju kaže da je zasnovana na “brojnim svedočenjima i dokazu o brutalnim masovnim zločinima – ubistvima, mučenju, seksualnom zlostavljanju”.

– Kao članica UN, Saveta Evrope, EU i NATO i kao neko ko brani demokratske vrednosti, Letonija ne može da prihvati akcije Ruske Federacije koja sprovodi masovno uništenje ukrajinskog naroda – kaže se u saopštenju.

Putinu narušeno zdravlje?

Video snimak Vladimira Putina, koji se grčevito jednom rukom drži za sto tokom sastanka podstakao je govorkanja o narušenom zdravlju ruskog predsednika.

Američki marinac izneo jezive tvrdnje o stranim borcima u Ukrajini 

Bivši američki marinac Džon Mark Dugan, koji izveštava sa ratišta u Ukrajini, smatra da je britanski borac Ejden Aslin, zarobljen 15. aprila u Marijupolju, tražio rat i došao baš da bi ubijao ljude u Donbasu.
 

On je bez sumnje tražio rat - Alo.rs

Ukrajinci mobilišu narkomane?


Narodna milicija NLR: Ukrajinska vojska mobiliše narkomane zbog nedostatka ljudi voljnih da služe Ukrajini

 


Zelenski izračunao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegovoj zemlji potrebno sedam milijardi dolara mesečno da nadoknadi ekonomske gubitke nastale zbog operacije Rusije u njegovoj zemlji

Kadirov: "Lideri nacionalističkih bataljona ne dozvoljavaju predaju"

Lider ruske Republike Čečenije Ramzan Kadirov, izjavio je da komandanti ukrajinskih nacionalističkih bataljona, koji su blokirani u čeličani "Azovstalj" u Mariupolju, ne dozvoljavaju pripadnicima tih bataljona da se predaju.

Kadirov je na Telegramu napisao da su tokom ispitivanja zarobljenika otkrivenoi detalji o krivičnim delima koje su počinili ukrajinski nacionalistički bataljoni, prenosi TAS S.

Ukrajinci isterani sa utvrđenih položaja


Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak utvrđenog područja koje je ostavila ukrajinska vojska. Ministarstvo odbrane je navelo da je jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koja nije htela dobrovoljno da položi oružje, usled juriša isterana sa utvrđenih položaja. Prilikom povlačenja, nacionalisti su na položajima ostavili vojnu opremu, streljačko oružje, protivtenkovske sisteme, bacače granata i dosta municije.

Takođe, Oružane snage Ukrajine ostavile su više od 20 tela poginulih vojnika. Ovo utvrđeno područje je imalo široku mrežu rovova i rovova, oklopnih tačaka, dugotrajnih utvrđenja, uključujući i betonske bunkere.
 

 

 

Britanija i SAD obučavaju Ukrajince da koriste NATO oružje


Britanija i Sjedinjene Države uče ukrajinsku vojsku da koristi svoja oklopna vozila, sisteme protivvazdušne odbrane i drugo NATO oružje. O tome piše Gardijan, pozivajući se na izjave Borisa Džonsona i američkog Ministarstva odbrane. Britanija je pristala da pošalje najmanje 120 oklopnih vozila u Kijev. Ali da biste ih koristili, moraćete da prođete obuku nekoliko nedelja, pojašnjava publikacija. Pored toga, britanske snage u Poljskoj uče ukrajinsku vojsku kako da koristi protivvazdušni raketni sistem Starstreak
 

Pentagon će takođe obučavati vojnike UAF-a „van zemlje“ da koriste prvu seriju od 18 američkih haubica. Predstavnici zapadnih zemalja ne veruju da bi snabdevanje Kijeva oružjem NATO dovelo do eskalacije. Svi se slažu da navodno „pružaju alate za samoodbranu“, kaže se u članku.

 

 

Nastavlja se evakuacija iz Marijupolja


Nastavlja se evakuacija civila iz Marijupolja. Građane izvode borci Narodne milicije DNR. Prema dopisniku Izvestija Alekseju Poltoraninu, u podrumima su još uvek stariji ljudi, mnogi od njih ne mogu da se kreću samostalno.
 

 

Organizacija američkih država suspendovala Rusiju

Organizacija američkih država (OAD), najstariji svetski forum regionalne diplomatije, suspendovala je učešće Rusije kao države stalnog posmatrača u toj instituciji sve do “okončanje njenih neprijateljstava”.

– Nećemo stajati po strani s obzirom na to kršenje međunarodnog humanitarnog prava od strane Rusije. Naša hemisfera stoji uz Ukrajinu – naveo je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi BBC.

Ovo multilateralno telo okuplja 35 nezavisnih država na američkom kontinentu oko pitanja demokratije, ljudskih prava, bezbednosti i razvoja. Osnovana je 1948. godine a status stalnog posmatrača imaju 72 zemlje.

 

 

"Životi ljudi u Mariupolju su u Putinovim rukama"

Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je za "Reuters" da su životi ljudi zaglavljenih u razrušenom gradu u rukama Vladimira Putina.

 

 

Zelenski:  Rusija odbila Uskršnje primirje


Nažalost, Rusija je odbila predlog za uspostavljanje Uskršnjeg primirja. Ovo odlično pokazuje kako se čelnici ove države zapravo odnose prema hrišćanskoj veri, jednom od najradosnijih i najvažnijih praznika. Ali mi čuvamo nadu. Nada u mir, nada da će život pobediti smrt, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je Rusiju da će svaki pokušaj aneksije dovesti do sankcija koje će je ostaviti jednako siromašnom kao što je bila posle građanskog rata 1917.

 


Nemci se spremaju za posledice zbog sankcija Rusiji


Rastuće cene energenata i antiruske sankcije uticali su na nemačke proizvođače mleka. Stanovnici Nemačke, prema Fokusu , pripremaju se za novi talas poskupljenja. Izdanje savetuje Nemcima da ne prave zalihe hrane, jer takve kupovine na kraju dovode i do poskupljenja. Stručnjaci smatraju da se povećanje troškova tiče ne samo proizvođača poznatih brendova, već i celokupne maloprodaje u zemlji u celini.
 

 

"Hranila nas je samo Rusija"

Izbeglice zahvaljuju ruskoj vojsci. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke evakuacije civila iz Izjuma i Harkovske oblasti. U Belgorodsku oblast dovedene su velike porodice.
 

 

Granatiranje Harkova



Nakon granatiranja u Harkovu, snažna vatra, stub gustog crnog dima iznad grada
 

 

Ukrajinci ljuti na Nemce

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Danilov napao je Nemačku zbog kašnjenja u isporuci naoružanja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Slaven

22.04.2022 19:19

Samo.da im Putin zavrne gas nasli bi se u cudu. Bice i to kad se preusmeri na druge zemlje.

Goran

22.04.2022 20:38

"Britanija sakupila dokaze o zlocinima", boze dragi pa ti isti zlocinci najvise oruzja poslali Ukrajini, a sada imaju dokaze o zlocinima??!! Pa ko je ovde lud? Drzava koja jos uvek ima kolonije i koja se nikada nije i nece odreci svoje politike ucena, otimanja, razaranja, pljackanja, unistavanja naroda i drzava... a zna se kava je njihova istorija u Indiji, Africi, Argentini... pa treba protiv njih sakupiti dovoljno dokaza za njihove zlocine.