BRISEL CILJA RUSKU NAFTU I BANKE EU se sprema da udari Putinu novi paket sankcija
Alo! Ilustracija /J.V.

Novi paket bi trebalo da uključi neki oblik zabrane uvoza ruske nafte, a mogao bi i da bude usmeren na više ruskih banaka izbacivanjem iz međunarodnog platnog sistema SVIFT, izjavila su za "Politiko" četiri diplomate.

Kako se rat u Ukrajini odugovlači, rastu zahtevi od lidera EU da prekinu vitalni tok prihoda Kremlja koji dolazi iz unosnog energetskog sektora Rusije, posebno izvoza nafte i gasa.

U svojih pet prethodnih paketa, EU je podržala zabranu uglja i uklonila brojne ruske banke iz SVIFT-a u pokušaju da pojača ekonomski pritisak na Moskvu.

Ali kako se pojavljuju dokazi o zverstvima koja su navodno počinile ruske snage u Ukrajini, zapadne vlade su pojačale vojnu podršku Kijevu i odlučile da pojačaju sankcije protiv predsednika Vladimira Putina i njegovog režima.

Velike ruske banke poput Gasprombanke i Sberbanke do sada su isključene iz sankcija, jer su uključene u energetske transakcije. Međutim, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je nemačkom listu "Bild" u nedelju da će nove sankcije verovatno pogoditi Sberbanku, najveću rusku banku.

Jedan diplomata EU je očekivao da će Komisija ciljati sve ruske banke, uključujući i Gazprombanku. Neke zemlje, poput Baltika, takođe traže dodatne mere za borbu protiv ruskih operacija dezinformisanja u okviru šestog paketa.

Brisel je ranije zabranio medije "RT" i "Sputnjik" koje podržava Kremlj. Strože prestonice sugerišu da bi nekoliko drugih ruskih medija trebalo da bude zabranjeno i u EU, dok drugi brinu da bi takva mera mogla da se obbije o glavu Zapadu, jer bi taj potez mogao da bude iskorišćen za ciljeve ruske propagande.

BRISEL CILJA RUSKU NAFTU I BANKE EU se sprema da udari Putinu novi paket sankcija

EPA YURI KOCHETKOV

 

Što se tiče nafte, nejasno je koliko će brzo i sveobuhvatno biti buduće postepeno ukidanje uvoza iz Rusije.

S obzirom na to da prihodi od nafte i gasa predstavljaju kritičan izvor finansiranja ruske ratne mašinerije, sankcije za energetiku se smatraju ključnim sledećim korakom za odgovor EU na invaziju.

Ali zemlje poput Nemačke i Mađarske, koje se oslanjaju na ruski uvoz energije, pokušavaju da razvodne predloge. Zabrana nafte će verovatno napraviti razliku između različitih vrsta ruske nafte i njihovog načina isporuke — transportom ili cevovodima.

U Briselu je takođe u toku diskusija o potrebi za potencijalnim tranzicionim periodima kako bi zemlje EU dobile vremena da se pripreme za bilo kakav embargo na uvoz nafte iz Rusije. Jedan diplomata EU rekao je da očekuju da će sledeći paket sankcija biti predstavljen zemljama EU u ponedeljak, nakon čega bi ambasadori EU mogli da razgovaraju o njemu tokom nedelje i potencijalno ga usvoje do petka.

Međutim, drugi su bili oprezniji, tvrdeći da Evropska komisija još nije donela zvaničnu odluku o vremenu, iako svi očekuju neku vrstu inicijative početkom nedelje.

„Sledeća nedelja je razumno vreme za dobijanje predloga“, rekao je jedan visoki diplomata EU.

Najnovije vesti pratite na našem blogu UKRAJINA UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading