HAOS U BUNDESTAGU! "Vašington nas je navukao! Nemačka je bačena u vatru!"
Foto: AP/Markus Schreiber

Galama koja se u prethodnom periodu digla oko slanja tenkova "leopard" u Ukrajinu, pokazala je "opasno ograničavanje nemačkog suvereniteta", smatra zamenica šefa poslaničke grupe Levice u Bundestagu Sevim Dagdelen koja ovakav pritisak vidi kao bacanje Berlina u vatru "kako bi se bespovratno uništili nemačko-ruski odnosi" i iz toga Amerikanci izvukli korist.

U autorskom tekstu za "Berliner cajtung", Dagladen podseća da su SAD, praktično, namamile Nemce da tenkove pošalju Kijevu, ne pokazujući uopšte da imaju nameru da isporučuju svoje "Abramse".

"Zapadni tenkovi bi mogli da izazovu i upotrebu nuklearnog oružja, i to prvo protiv Nemačke. Čini se da je  baš ovo dublji razlog zašto je Vašington toliko rezervisan po pitanju isporuka svojih tenkova, dok tera svog saveznika da se žrtvuje kao vazal", ističe ona.

Zato ova poslanica Bundestaga pokušava da protumači zašto je i kako u interesu Vašingtona da pošalje Nemce da pucaju na Rusiju.

"Izgleda da Nemačka treba da privuče uzvratnu vatru iz Rusije. Jer, ne može se izbeći utisak da bi eventualni kontranapad trebalo da pogodi pre svega Berlin. A SAD bi tako postigle jedan od svojih dugoročnih strateških ciljeva: da zauvek spreče saradnju Nemačke i Rusije", jasna je Dagdelen.

Jer, kako ona ističe, "ne morate biti prorok da biste procenili reakcije ruske javnosti na upotrebu nemačkih tenkova protiv Rusije".

"Čak i ako Ukrajina prefarba gvozdeni krst na nemačkim borbenim tenkovima, ovo oružje predstavljaće obnovljenu kampanju Nemačke protiv Rusije, i to posebno za mnoge Ruse koji su izgubili rođake u ratu za uništenje i kolonijalizam Vermahta", podseća ova političarka.

Dagladen, koja je inače članica Parlamentarne skupštine NATO-a i zamenik člana Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ističe da će snabdevanje Ukrajine nemačkim tenkovima do mira dovesti, "isto koliko i ratni krediti u Prvom svetskom ratu".

"Ove isporuke direktno vode u učešće u ratu. O njima se ne može promišljati bez stava da je to pobeda NATO-a u posrednom ratu protiv Rusije. Ali zato se mora razmotriti i ruska kontra-reakcija", upozorava Dagdelen.

Ona ističe da su pritisci SAD na Nemce da pošalju borbena vozila "novi strateški momenat u obračunu sa Rusijom i Kinom".

"U okviru nove politike konfrontacije sa evroazijskim blokom, Nemačka i Japan treba da postanu prve države kojima će SAD ograničiti suverenitet", naglašava nemačka poslanica.

Ona navodi da se nemački političari poput ministarke spoljnih poslova Analene Berbok i predsednice parlamentarnog odbora za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koje su inače bile i najglasnije u želji da Šolc odluči da će poslati tenkove Kijevu, ponašaju kao da "prvenstveno žele da služe interesima američkih korporacija i SAD u celini".

"Ali svako ko je istinski zainteresovan za odbranu demokratije u Nemačkoj ne sme da dozvoli da na scenu dođu marionete buržoazije koja se dosađuje. Tako je bilo u Prvom svetskom ratu i ne sme više tako. Moramo da učinimo sve da zaustavimo ratne huškače", jasna je Dagdelen.

Odluka da Nemci pošalju tenkove, kako ona ocenjuje, vodi slanju borbenih aviona, zatim raketa, čak i nemačkih vojnika.

"Neophodan je novi početak nemačke spoljne politike. Prvo i najvažnije mora biti odbijanje dalje eskalacije, drugo, potreban nam je i samouvereni demokratski suverenitet s kojim Nemačka više neće biti poslušnik SAD, i treće, sopstvena diplomatska inicijativa koja poziva na hitan prekid vatre", zaključuje ona navodeći da se u idejama o odbijanju pregovora "otkriva beskrupulozan stav koji se oslanja na vođenje proksi rata NATO-a protiv Rusije životima Ukrajinaca".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading