KINA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI Prijem u Velikoj sali naroda u Pekingu, Tajvan nezaobilazna tema i na svečanosti
EPA

Prijemu su prisustvovali lideri Komunističke partije Kine i ceo državni vrh, Si Ðinping, Li Kećijang, Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Leđi, Han Dženg i Vang Ćišan, kao i blizu 500 gostiju iz zemlje i inostranstva, navodi kineska agencija.

Premijer Li Kećijang je saopštio da će Komunistička partija ove godine održati svoj 20. Nacionalni kongres i istakao ključni značaj tog događaja.

On je naglasio da je ova godina značajna u razvoju Kine i da je zemlja, suočena sa složenim i izazovnim razvojem događaja, kako unutra tako i spolja, napredovala pod snažnim vođstvom Centralnog komiteta KPK sa Si Ðinpingom na čelu.

Ovako je sabotiran severni tok - Alo.rs


Li je naveo i da se Peking snažno suprotstavlja separatističkim potezima koji pozivaju na „nezavisnost Tajvana“ i spoljnom mešanju, kao i da promoviše miran razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu.

Kineski premijer je takođe naglasio napore koje Kina ulože u saradnji sa drugim zemljama, kako bi odgovorila na globalne izazove i promovisala mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u svetu.

Li je završio svoj govor pozivajući na još čvršće okupljanje oko Centralnog komiteta KPK pod vođstvom Sija.

Dve zemlje prekinule diplomatske odnose - Alo.rs

Danas je Nacionalni dan Kine ili Dan državnosti. Nakon pobede u oslobodilačkom ratu pod rukovodstvom KPK, bivši kineski predsednik Mao Cedung je 1. oktobra 1949. godine na trgu Tijenanmen proglasio osnivanja Narodne Republike Kine. Od tada, 1. oktobra svake godine proslavlja se Dan državnosti.

Pratite nas i na Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading