ŠOLC ODBACIO ZAHTEVE Poljska sprema odgovor
Alo! Ilustracija /J.V.

Nemački kancelar Olaf Šolc je odbacio poljske reparacione zahteve za štetu koju je prouzrokovala Nemačka u Drugom svetskom ratu.

 - Kao i sve vlade pre mene mogu da ukažem na to da je pitanje međunarodno-pravno finalno rešeno - rekao je socijaldemokratski političar u intervjuu za „Frankfurter algemajne cajtung“.

Prošle nedelje je jedna poljska parlamentarna komisija u Varšavi predstavila ekspertizu prema kojoj je šteta koju je za vreme Drugog svetskog rata nacistička Nemačka prouzrokovala u Poljskoj procenjena na 1,3 biliona evra.

Šef vladajuće nacionalno-konzervativne partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski ponovo je zahtevao od Nemačke da plati ratnu štetu.

Rekao je da Nemačka ne mora da plati odjednom, već može da plaća decenijama i da ta suma ne predstavlja preveliki teret za nemačku ekonomiju.

Kačinjski tvrdi da je Nemačka platila reparaciona potraživanja nekolicini zemalja. 

-Nema razloga da Poljska bude izuzeta iz tog pravila - rekao je on.

I poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će Poljska uskoro poslati nemačkoj vladi odgovarajuću „diplomatsku notu“. Taj korak počivaće na „veoma temeljnoj analizi“.

Prema veštačenju eksperata poljske parlamentarne komisije, suma od 1,3 miliona evra proističe između ostalog iz smrti 5,2 miliona poljskih građana.

I prinudni rad dva miliona Poljaka deportovanih u Nemačku uzet je u obzir.

Samo šteta na zgradama i sakralnim, industrijskim objektima i u poljoprivredi prema autorima izveštaja iznosi 169 milijardi evra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading