TIMOTI LES: Pregovarači Makrona i Šolca znak očaja Pariza i Berlina
Printscreen

On kaže za medije da će diplomate Jens Pletner i Emanuel Bon, koji će u petak posetiti Beograd i Prištinu, doneti još pritisaka i ubeđivanja u nadi da će oko rešavanja kosovskog pitanja Srbija ovaj put popustiti.

Pletner i Bon stižu u posetu Balkanu, kako bi dijalog Beograda i Prištine pokrenuli sa "mrtve tačke", a Les prognozira slabe pomake posle njihovog angažmana.

- U slučaju ''neposlušnosti'' mogli bi da zaprete Srbiji suspendovanjem članstva u EU, a kao nagradu ponudu o ubrzanom članstvu. Da budem iskren, ne vidim da oni donose mnogo toga za sto, osim političkog autoriteta Francuske i Nemačke - smatra Les.

On kaže da je jasno da su Nemacka i Francuska frustrirane nedostatkom napretka u rešavanju Kosova i da su zabrinuti zbog tenzija na severu.

Putin se obratio celom svetu - Amerika je prošlost! - Alo.rs


- Shodno tome, osećaju da moraju nešto da urade kako bi našli izlaz iz ćorsokaka. Međutim, ne vidim nikakvu ozbiljnu inicijativu na delu, sa nekim novim predlozima. Ovo je zapravo samo simboličan sastanak - smatra Les.

Ocenuje i da je mali prostor za nove ideje, koje bi dovele do situacije koju žele Francuska i Nemačka.

- Malo je verovatno da će biti nešto novo, jer je sve već stavljeno na sto tokom godina sa izuzetkom promena granica, koje je Nemačka isključila. Moguće je da će Francuska i Nemačka zapretiti suspendovanjem članstva Srbije u EU, kao što je Nemačka upravo učinila u Bosni. Međutim, ako to urade, to će biti prazna pretnja - kaže Les.

PRVA SLIKA TARANTULE! NASA objavila snimak sa neba, evo kako izgleda nebula! (FOTO) - Alo.rs

On tvrdi da EU ne može sebi dozvoliti da izgubi Srbiju od Rusije i da ne može da odugovlači proces integracije "koji je već zamro".

- Ukratko, ne vidim nove teme, samo još pritisaka i ubeđivanja u nadi da će sad Srbija popustiti - istakao je Les.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading