SAD SU PALE SVE MASKE Engleski stručnjak otkrio ko najviše podržava Kurtija
Printscreen

On smatra da je politika Ujedinjenog Kraljevstva prema Kosovu u skladu sa pozicijama SAD i EU, ali i da ne treba negirati da postoje i određene razlike, jer, ukazuje, nije tajna da zvanični London ima razumevanja za Prištinu možda više nego neki drugi zapadni akteri.

Kao primere za određene razlike između Velike Britanije i ostalih država Kvinte kada je reč o Kosovu, Les navodi to što, kako kaže, zvanični London izgleda da podržava policijske akcije na severu Kosova i insistira da Zajednica srpskih opština mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom i da ne bude nova Republika Srpska.

- Ove manje razlike u pristupu ne treba da se preuveličavaju. Ujedinjeno Kraljevstvo ima fundamentalno isti interes kao SAD i EU kada je reč o Kosovu, a to je da se spreči povratak nestabilnosti koja bi mogla da destabilizuje i BiH i širi region - navodi Les za Kosovo onlajn.

On kaže i da je zajednički interes Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i EU da da se spreči veći uticaj Rusije.

- Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore EU i SAD da se postigne dogovor između Srbije i Kosova pre nego što sprovodi neku alternativnu politiku prema dve strane - smatra Les.

Komentarišući to što tokom prošlonedeljne posete izaslanika EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije Beogradu i Prištini, emisar britanske vlade za region Stjuart Pič, jedini od predstavnika Kvinte nije bio prisutan, ali je zato u Prištini tog dana bila poslanica Ališa Kerns, koja je u prethodnom periodu više puta podržavala Kurtijevu vladu i oštro osuđivala Beograd, pozivajući na uvođenje sankcija Srbiji, Les smatra da time nije poslata bilo kakva specijalna poruka.

aljbin kurti

 

 

 

- Sigurno ne da debata o statusu Kosova treba da bude rešena u korist Kosova, a ne kroz pregovore. Mislim da su ovde indikativne dve stvari. Prva je da posle Bregzita, Ujedinjeno Kraljevstvo ne prednjači u naporima da se reši kosovski spor, što je formalno u rukama EU i SAD. Ujedinjeno Kraljevstvo je sada fokusirano na osiguravanju bezbednosti na Kosovu kroz NATO. Drugo, Ališa Kerns je sama odlučila, jednostrano, da podrži Kosovo u njegovom sporenju sa Srbijom. To je ono što mogu da vidim iz reakcija britanske vlade na njene istupe, koja Kerns vidi više kao problem nego kao deo bilo kog rešenja - navodi Les.

Na pitanje kako vidi tvrdnje da je London među najčvršćim saveznicima Kosova, ali i samog premijera Kurtija, Les kaže:

- Mislim da se to da je London snažan saveznik Kosova samo odnosi na dugogodišnju politiku prema Kosovu. To znači da podržava nezavisnost Kosova i ceni njegovu lojalnost i odnose prema pitanjima kao što su Rusija i Ukrajina. Kada je reč o Aljbinu Kurtiju, video sam da je predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila Ališi Kerns na tome što je snažan saveznik i što podržava narod Kosova, što nije iznenađujuće. Nisam upoznat sa tim da bilo koji zvaničnik vlade daje Kurtiju eksplicitnu podršku i takođe to ne očekujem sve dok nastavlja da opstruira dijalog.  

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Dragan

30.10.2023 09:48

Svi oni zajedno imaju interes da iskoriste onu zemlju i onu sirotinju a sve ostalo je bla bla bla nimalo srama a kamoli poštovanje zakona.

sara

30.10.2023 09:50

Ništa novo, Velika Britanija uvek svugde zaprži čorbu, pa im predlažem da oni poklone državu šiptarima, Srbija ne da svoje Kosovo!!!!!.