"SVET SE PROMENIO!" Putin se obratio celom svetu - Amerika je prošlost!
Tanjug/Ap

„Zapad nastoji da očuva svetski poredak koji samo njemu ide na ruku i koji je zasnovan na pravilima koja su sami izmislili i koje menjaju u zavisnosti od okolnosti“, rekao je predsednik Rusije na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

„Kao pretnja čitavom svetu uočavaju se otvoreni, agresivni pokušaji Zapada da drugim zemljama nametnu modele ponašanja, da ih liši suvereniteta i da ih potčine svojoj volji. Zapravo, nema ničeg neobičnog u tome. To je politika koju kolektivni Zapad sprovodi već decenijama“, rekao je Putin.

On je naglasio da je katalizator tih procesa pad dominacije SAD.

Tanjug/Ap

 

„Katalizator tih procesa je pad dominacije SAD u globalnoj ekonomiji i politici kao i tvrdoglavo odsustvo želje, nesposobnost zapadnih elita da vide i priznaju objektivne činjenice“, naveo je on.

Sjedinjene Države, rukovodeći se svojim interesima, nikada sebe ni u čemu ne ograničavaju i ne ustežu ni od čega kako bi ostvarile svoje ciljeve, istakao je on.

Putin je u obraćanju istakao da je u sistemu međunarodnih odnosa došlo do tektonskih promena, porasla je uloga država Azijsko-pacifičkog regiona, one su centri tehnološkog rasta.

Takođe je naglasio da većina država tog regiona ne prihvata destruktivnu politiku sankcija. U fokusu poslovnih odnosa su principi uzajamne koristi i saradnje, dodao je on.

Tanjug/Ap

 

Kako je ukazao, privreda azijskih država raste brže od zapadnih i ta tendencija će se nastaviti i u budućnosti.

"U poslednjih 10 godina BDP država Azije je na godišnjem nivou beležio rast od pet odsto, dok je svetski bio tri odsto, u SAD dva odsto, u EU 1,2 odsto. Još važnije je da će se ta tendencija nastaviti. Čemu će to voditi? Kao rezultat, udeo privrede Azije u globalnom BDP će rasti i sa 37,1 odsto koliko je bilo 2015. godine popeće se na 45 odsto 2027. godine i taj trend će se gotovo sigurno održati", objasnio je ruski predsednik.

U pokušaju da se suprotstave toku istorije zemlje Zapada su potkopale ključne temelje svetskog ekonomskog sistema koji je godinama građen, ukazao je ruski predsednik.

Izgubilo se poverenje prema dolaru i funti kao valutama i Rusija se udaljava od njihove primene.

"Rusija se korak po korak udaljava od primene nepouzdanih valuta koje same sebe kompromituju ", rekao je on.

Rusija će štititi svoje nacionalne interese

Rusija će uvek štititi svoje nacionalne interese, istakao je ruski lider. Prema njegovim rečima, Rusija vodi nezavisnu politiku i ceni to kod svojih partnera.
„Rusija je suverena država, uvek ćemo štititi svoje nacionalne interese, vodeći samostalnu politiku, i iste takve kvalitete cenimo i kod naših partnera koji godinama demonstriraju pouzdanost i odgovornost u okviru trgovinsko-investicione i drugih vidova saradnje, mislim na naše partnere iz Azijsko-pacifičkog regiona", rekao je Putin.

Tanjug/Ap

 

Prema njegovim rečima, ekonomska situacija u Rusiji se stabilizovala, ali problemi postoje i to je uglavnom povezano sa isporukama iz inostranstva.
Putin je naglasio da je stabilizovano valutno i devizno tržište Rusije, da je inflacija u padu, a da je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu - manje od četiri odsto.

Ocene i prognoze koje se tiču ekonomske dinamike daleko su optimističnije nego što je to bio slučaj početkom proleća.

Ma kako neko želeo da izoluje Rusiju, tako nešto nije moguće, istakao je ruski predsednik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading