"SVE IDE KA VELIKOJ ALBANIJI" Sumorna prognoza profesora koji je uvek branio Srbe!
Foto: privatna arhiva

On ovako, uoči sastanka u Briselu, komentariše aktuelne događaje i pomalo iznenađujuću izjavu političkog analitičara Nedžmedina Spahiu, koji je ustvrdio da "veliki deo albanske zajednice ne veruje da će ta država postojati za nekoliko godina", i da zbog toga Srbi ne mogu tako lako da prihvate državljanstvo tzv Kosova.

"Kosovo je veštačka tvorevina"

- Albanci su zabrinuti za bezbednost svoje teritorije i ne žele da daju autonomnu oblast Srbima kada nisu ni sigurni da će uspeti da zadrže ostatak. U nedostatku bilo kakve šanse za priznanje od strane Srbije, jedina prava opcija da Kosovo okonča svoje stanje limba je spajanje sa Albanijom. To je takođe, ono što većina kosovskih Albanaca ionako želi pošto je Kosovo veštačka tvorevina, država kojoj nedostaje nacija - ističe Les.

EPA

 

Ocenjjuje i da je, dugoročno gledano, Velika Albanija "skoro neizbežna".

- Ono što ga trenutno sprečava jeste protivljenje SAD i njihovih saveznika koji ne žele da Kosovo i Albanija preduzmu bilo kakve korake koji bi mogli da isprovociraju Srbiju, izazovu sukob na severu Kosova i postave presedan koji vodi raspadu Bosne i Severne Makedonije. Albanija takođe ne želi da provocira Srbiju, mnogo veću i moćniju državu. Shodno tome, povremeno se govori o ujedinjenju i puno sporazuma između Kosova i Albanije, ali malo konkretnih koraka ka ovom cilju - ističe Les.

"Čekaju na odobrenje velikih sila"

On, očekivano, procenjuje i da za Srbiju, to nije dobra opcija "jer bi stavila tačku na gubitak Kosova".

- Velika Albanija predstavlja pretnju Srbiji u smislu da bi, ako i kada se to na kraju dogodi, ona finalizovala gubitak Kosova. Međutim, kao što sam rekao, ne vidim nikakvu neposrednu perspektivu da Kosovo ili Albanija poguraju ovaj cilj dalje od nivoa retorike zbog međunarodnog veta i povremenog simboličkog gesta. U stvarnosti, pretpostavljam da će čekati, kao što čekaju i drugi u regionu, na promenu geopolitičkih okolnosti i dolazak vremena kada će velike sile pristati na široko preuređenje Balkana - zaključuje Les.

"Zapad ne želi avanturističku politiku"

Sva ova upozorenja došla su pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine i sastanka glavnih pregovarača, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv Kosova Aljbina Kurtija Briselu, kao i i odvojenih sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji su obavljeni juče.

EPA

 

Uoči ovih susreta, Vučić je ocenio da od susreta sa Kurtijem ne očekuje mnogo, Kurti da očekuje potez Zapada, a EU je upozorila da će pregovarači biti krivi za eskalaciju sukoba.

Ipak, bivši diplomata Ilber Hisa ocenjuje da je zakazivanje sastanka sa Stoltenbergom poruka "da Zapad ne želi avanturističku politiku, koje prete da otvore novi front na Balkanu".

- Imajući u vidu rat u Ukrajini, eskalacija situacije na prostoru Balkana bila bi veliki poklon za Rusiju. Stoltenberg će dakle, između ostalog, direktno preneti poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, da se ne igraju vatrom - istakai je Hisa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Tole

18.08.2022 11:26

Dokle pregovori pod okriljem fašista evrope koji hoce da vladaju svim narodima sa sa istorijskim kulturama . Sve fašističke zemlje iz 1941 su sada EU!!!!?????

Pera

18.08.2022 11:47

Albaniju kao državu I naciju oformili su jevrei iz Beča iBudimpešte 1912e I celo vreme si im oni glavni mentori a danas jevrei komanduju sa al kadom isis globalnom trgovinom drogom preko svojih albanaca pa je velika Albanija j e v r e j s k i projekat! Neće uspeti!

Goran Bojanović

18.08.2022 12:20

Kosovo i Metohija je teritorija Republike Srbije. Treba samo ispoštovati međunarodno pravo i sve će biti OK. Upravo zemlje koje su srušile međunarodni pravni poredak sada su tobož zabrinute za mir. Hipokrizija kolektivnog zapada.

Aca

18.08.2022 15:29

Po ovoj mapi Podgorica ce biti glavni grad