"NE MOŽEMO SVIMA DA POMOGNEMO" Boris Džonson: Moramo da obuzdamo inflaciju, ona je na istorijskom maksimumu
Foto: EPA/Leszek Szymanski

Moramo da budemo oprezni sa potrošnjom kako bi vlada izbegla da i sama podstakne inflatornu spiralu, kazao je on.

Rastuće cene doprinose do sada najvećem pritisku na prihode domaćinstava još od 1950-ih, a vrše pritisak i na vladu da pruži podršku najsiromašnijima, posebno onima koji ne mogu da podmire sve veće račune za energiju, prenosi Rojters.

DŽonson je priznao da vlada ne može da pruži očekivanu podršku i da odmah nadoknadi sve veće troškove, ali je rekao da se radi na stabillizaciji cena na srednji i dugi rok.

- Prihvatam da ta izdvajanja poreskih obveznika - jer o tome je reč, o novcu poreskih obveznika - neće odmah biti dovoljna da pokriju troškove svih koji su ugroženi. Naravno da to kratkoročno neće funkcionisati dovoljno dobro, ali ključno je da se pozabavimo cenama na srednji i dugi rok - rekao je on za britansku ITV.

Upitan zašto socijalne beneficije ne bi mogle da se povećavaju uporedo i u skladu sa inflacijom, DŽonson je odgovorio da njegova vlada mora da bude oprezna kako ne bi i sama doprinela da se inflacija u Velikoj Britaniji, koja je u martu dostigla 30-godišnji maksimum od 7 odsto, dodatno poveća.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading