PUTIN ĆE POVUĆI NEOČEKIVAN POTEZ Amerika strahuje, ruske rakete primaći će se obali!
Alo! Ilustracija /J.V.

Putin želi da proširi rusku sferu uticaja u istočnoj Evropi i dobije pismene garancije NATO-a protiv daljeg širenja. Ako ne uspe da postigne ovaj cilj, kao što su njegovi saradnici nagovestili tokom prošlonedeljnih razgovora, on će ruske bezbednosne interes braniti na način koji će se osetiti u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Na marginama razgovora bilo je prikrivenih nagoveštaja da bi Rusija mogla da prebaci svoje nuklearno oružje na mesta pored obala Sjedinjenih Država, poput Kube i Venecuele, ali i da, pre svega, ojača svoju pacifičku stranu odbrane. U ovom slučaju, vreme upozorenja na rakete biće smanjeno na pet minuta, a onda će se pojaviti prilika za sukob koji će podsećati na Kubansku raketnu krizu iz 1962. godine, upozorava Njujork tajms.

„Hipotetička ruska invazija na Ukrajinu neće oslabiti bezbednost Sjedinjenih Država“, rekao je Dmitrij Suslov, analitičar iz Moskve, ali postoji nešto što bi moglo da bude mnogo veći problem za Vašington.

Ruski general-potpukovnik u penziji Jevgenij Bužinski predvideo je predstojeći „ograničeni“ rat koji će izazvati Ukrajina i u kome će Rusija vrlo brzo pobediti serijom razornih vazdušnih udara.

„Neće biti tenkovskih kolona“, rekao je general Bužinski u telefonskom intervjuu.

„Oni će jednostavno uništiti svu ukrajinsku infrastrukturu iz vazduha", rekao je general Bužinski.

U Ženevi su ruske diplomate insistirale na tome da Rusija ne planira da izvrši invaziju na Ukrajinu. Jedan visoki ruski diplomata dao je malo zapažen komentar da je Moskva spremna da rasporedi "određeno oružje na određenim lokacijama". Ovo je u skladu sa procenama američkih obaveštajnih službi da bi Rusija mogla da rasporedi svoje nuklearno oružje na nove lokacije bliže američkim obalama. Možda će to biti operativno-taktičko nuklearno oružje ili moćan novi arsenal hipersoničnih projektila na podmornicama ili avionima.

Ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je u ponedeljak u Ženevi rekao: „Sada nema razloga da se govori o tome koji sistemi, u kojoj količini i gde tačno mogu da budu raspoređeni“.

Kada ga je ruski novinar upitao da li Rusija razmišlja o razmeštanju vojne infrastrukture u Venecueli ili na Kubi, on je odgovorio: „Ne želim ništa da potvrdim, a ni da odbacim“. Međutim, ako Rusija počne da premešta rakete, to će postati očigledno celom svetu. Do tada, smatraju Amerikanci, u slučaju dalje eskalacije sukoba, Putin može da pribegne sajber napadima. Čovek lako može poreći svoju umešanost u njih, mogu se pažljivo pripremati da nanesu odmerenu štetu, mogu se ili pojačati ili oslabiti u zavisnosti od stepena političke tenzije.

Putin ne mora ništa posebno da radi da bi ubacio kompjuterski kod ili virus u američku infrastrukturu. Ministarstvo za unutrašnju bezbednost već dugo upozorava da su Rusi već postavili zlonamerni softver u mnoge američke električne mreže. 

Moskovski analitičari smatraju, međutim  da Rusija može učiniti više od preuzimanja pretećih vojnih položaja i promene konfiguracije svog borbenog potencijala. Jedna reč to objašnjava - Kina! SAD su posebno osetljive na jačanje vojne saradnje Rusije i Kine. Putin će 4. februara otputovati u Peking da prisustvuje ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara i sastati se sa kineskim liderom Si Đinpingom, rekli su ruski izvori.

Kremlj napominje da Bajden smatra Kinu, a ne Rusiju, najtežim i dugoročnim protivnikom Amerike. Ovaj ekonomski, vojni i tehnološki rival Sjedinjenih Država je u različitim nivoima saradnje sa Rusijom. Međutim, ako SAD eskalira svoju konfrontaciju sa Moskvom, kažu analitičari, to će naštetiti Bajdenovim važnijim strateškim ciljevima čiji prioriteti u ovom trenutku zapravo i nisu u Evropi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading