NAJVEĆI AMERIČKI STRAH "Putin želi da obnovi Sovjetski savez"!
Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Vašington brine mogućnost da ruski predsednik Vladimir Putin namerava da uđe u istoriju tako što će ponovo stvoriti Sovjetski Savez, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

U Moskvi poručuju da je reč o apsurdnim spekulacijama na koje ne treba nasedati.

- Postoje strahovi da Putin u svojstvu projekta svog nasleđa nastoji da ponovo stvori SSSR. A onda, ko zna da li će njegovi apetiti biti zadovoljeni ili će rešiti da ide dalje? - rekla je Nulandova na saslušanju u američkom Senatu.

Zamenica državnog sekretara takođe je upozorila Rusiju da „ne sprovodi planove invazije na Ukrajinu“. Ona je istakla da bi sukob sa Ukrajinom, čija je vojska modernizovana u poređenju sa 2014. godinom, koštao mnogo krvi.

NAJVEĆI AMERIČKI STRAH

Foto: Printscreen Fox News

 

Kako kaže, Rusija je znatno veća, njena vojska je mnogo veća, ali je Kijev sada mnogo bolje pripremljen nego 2014. Pored toga, mnogi Ukrajinci su prošli vojsku i vratili se u civilni život, dodala je.

- Ima mnogo razloga zbog kojih niko od nas ne bi trebalo da želi rat. On bi bio izuzetno krvav i težak za Ukrajinu, ali i za Rusiju - smatra ona.

Ruski senator o „obnovi“ SSSR-a: Apsurdna spekulacija

S tim u vezi, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da su optužbe SAD da Moskva navodno želi da obnovi Sovjetski Savez apsurdne spekulacije koje se namerno šire u medijima.

- Poslednjih godina postala je jasna taktika Amerikanaca da u javni diskurs redovno ubacuju neosnovane i sve apsurdnije pretpostavke i optužbe na račun geopolitičkih konkurenata, uključujući Rusiju - rekao je političar.

Prema njegovim rečima, cilj je isti, a osmišljen je traljavo – „da se rivali pravdaju, dokazujući svoju nevinost i neumešanost”.

- Mislim da ne treba da nasedamo na tako bezazlene zamke, posebno kada ih izgovaraju ne druga, već treća lica - ocenio je Kosačov.

Tri decenije od raspada Sovjetskog Saveza

Ruski senator je podsetio da je pre trideset godina, 8. decembra 1991. godine, stvorena Zajednica nezavisnih država (ZND) i da se ovaj datum smatra danom raspada SSSR-a.

Lideri većeg broja sovjetskih republika pokušali su da ojačaju svoju moć na terenu poslednjih godina postojanja SSSR-a, zbog čega su preovladale centrifugalne sile, a savez je izgubio, dodao je.

Susrela su se dva programa – centripetalni i centrifugalni. Iza svakog od njih stajali su milioni ljudi, desetine miliona. Iza svakog. Preovladao je centrifugalni program, koji su vešto odigrali tadašnji lideri niza saveznih republika u interesu jačanja sopstvene 'republičke' vlasti“, podsetio je Kosačov.

Prema njegovim rečima, „republike su pobedile, a SSSR je izgubio”.

- Pobednicima se ne sudi, ali nostalgija za našom zajedničkom prošlošću ostaje - dodao je senator.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading