KOGA SE BRITANCI NAJVIŠE PLAŠE? MI6 detektovao najveću pretnju po bezbednost države - nije Rusija!
EPA

Šef MI6 Ričard Mur rekao je da je Kina jedna od najvećih pretnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi "pogrešna procena" Pekinga mogla da dovede do rata.

Mur je rekao da su Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam čine "veliku četvorku" bezbednosnih pitanja sa kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svetu.

U prvom obraćanju javnosti od kada je u oktobru 2020. postao šef MI6, Mur je rekao da je Kina "najveći pojedinačni prioritet" te obaveštajne agencije, jer njeno rukovodstvo u sve većoj meri podržava "hrabru i odlučnu akciju" radi ostvarenja sopstvenih interesa.

Mur je Kinu nazvao "autoritarnom državom sa drugačijim vrednostima" od britanskih, navodeći da Peking sprovodi "špijunske operacije velikih razmera" protiv Velike Britanije i njenih saveznika, da pokušava da "iskrivi javni diskurs i političko donošenje odluka" i da izvozi tehnologiju koja omogućava "mrežu autoritarne kontrole" širom sveta.

On je rekao i da se Velika Britanija i dalje "suočava sa akutnom pretnjom od Rusije", da je Moskva finansirala pokušaje ubistva poput trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj 2018. godine, da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da pokušava da se meša u demokratske procese drugih zemalja.

- Mi i naši saveznici i partneri moramo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa medjunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima - naveo je šef MI6.

Mur je rekao da Iran takodje predstavlja veliku pretnju i da koristi ekstremističku grupu Hezbolah da podstakne politička previranja u susednim zemljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading