Novak Đoković u Madridu
Tanjug/AP, Andrea Comas
Novak Đoković u Madridu

Tanjug/AP, Andrea Comas

Novak Đoković u Madridu, Foto: Tanjug/AP, Andrea Comas

Svima je laknulo, Novak Đoković je opet onaj stari. Osvojio je masters u Madridu, udaljio se od Nadala na više od 4.000 poena, a što je još važnije, deluje da je počeo da tempira formu za Rolan Garos.

Istina, pre Rolan Garosa, Nole će pokušati da osvoji masters u Rimu (počeo pre dva dana). Radmilo Armenulić, iskusni teniski stručnjak, analizirao je Novakovu igru u Madridu.

Dobar znak za  budućnost: Radmilo  Armenulić

Mitar Mitrović

Radmilo Armenulić, Foto: Mitar Mitrović

- Nole je imao malo sreće, ali je tako u tenisu, jer je protivnik u finalu, Cicipas, bio umoran. Čak je i Nole kazao da je video da Stefanos ne može da se kreće kao ranijih dana. Izmorio se protiv Nadala, nije mogao da pokaže onu igru. Možda bi bio bolji meč. Svakako, Novak je to iskoristio, kao da je odradio trening. Sve što je želeo, išlo je. Bekhend paralela je ponovo proradila. Dropšot takođe. Pokazao je repertoar koji smo navikli da gledamo od njega prethodnih godina - kaže Armenulić za „Alo!“.

Bolje da Vajda bude trener

Marko Đoković, Noletov brat, prvi put se oprobao u ulozi trenera najboljeg tenisera sveta.

- Kad se dobro igra, nije bitno ko vam sedi u loži, ali je bitno da Vajda bude tu, u Rimu i na Rolan Garosu. Možda će Marko postati dobar trener, ali ipak je Vajda iskusniji. Ovo je bilo silom prilika. Važna je priprema za meč. Taktičke varijante mora da pripremi trener, a to Marko trenutno nije. Može da radi kao sparing-partner, tu bi bio vrlo koristan - smatra Radmilo.

 Nije samo Cicipasov umor doprineo da Novak glatko pobedi (6:3, 6:4).

- Novak se u nedelju veoma dobro kretao. Protiv Tima u polufinalu mu je nedostajao korak-dva, nije mogao da se namesti na loptu. Bio je usporen. Cicipas je izvanredno odigrao finale, bez obzira na umor. Ali Novak je ušao je u udarac, bez obzira na sporiju podlogu. Važno je da je Novak raspoložen. Sigurno i da privatan život ima i te kako važnu ulogu u njegovoj formi. Jednom je to izjavio, da je imao privatnih problema i tada mu je išlo loše. Neću da ulazim u to. Ali privatni život utiče na njegovu formu. Emotivac je, utiče na njega sve to - kaže Armenulić.

Sledeći je Rim, a prvi rival će biti bolji iz duela Karenjo Busta/Šapovalov.

Cicipas će biti možda broj jedan

- Ne znam kako bi finale izgledalo da je Cicipas bio potpuno fit. Grk je najavio da će u narednih godinu dana biti među tri najbolja igrača, možda i prvi. On je kompletan igrač, koji u igri nema mane. Ofanzivan je, što je za mene posebno interesantno - kaže Armenulić.

 - Novak je najavio bolju formu za Rim. Mislim da ima lakši žreb nego u Madridu. Ali isto tako znam da će Rim više odgovarati Nadalu, jer je tamo najsporija šljaka na svetu. Novaku to ne odgovara, jer voli brze podloge. Španac će sa njegovim spinovima biti ponovo opasan, očekujem, ali ne volim da prognoziram, da ponovo osvoji Rolan Garos. Po tradiciji, igra promenljivo do Pariza i tamo zasija. Voleo bih da Novak osvoji Pariz, a ako uspe, pred njim će biti fantastična godina. Moći će da prestigne Rafu po broju osvojenih grend slemova već sada (17:15 za Nadala) - tvrdi on.

Armenulić zaključuje da je teško prognozirati Novakovu igru.

- Nole je čudan igrač. Odjednom proigra. Setite se prošle godine, gubio je, gubio, pa osvojio Vimbldon. Nije ni on mogao da veruje - zaključio je Armenulić.