Dragoljub Draža Mihajlović
Foto: Printscreen/Foto: Wikipedia

 Njegova uloga u Drugom svetskom ratu i kasnije suđenje i streljanje su teme o kojima se diskutuje sa različitim stavovima. Dok neki vide Mihailovića kao nacionalnog heroja, drugi ga smatraju izdajnikom zbog saradnje s okupatorima i zločina počinjenih tokom rata.

Bez obzira na političke stavove, jedno je sigurno: njegova životna priča je kompleksna i često neočekivana.

Jedan od zanimljivih aspekata Mihailovićevog života koji je nedavno izašao na videlo jeste njegov ljubavni život. Prema istraživanjima publicista kao što su Pero Simić i Milosav Samardžić, Mihailović je bio poznat kao švaler, s brojnim ljubavnim vezama tokom svoje karijere.

Dokazi o ovim vezama uključuju fotografije i ljubavna pisma koja su mu slale različite žene, često izvan Jugoslavije, dok je službovao kao vojni ataše i obaveštajac.

Odlasci i rastanci, stalna su tema u pismima njegovih prijateljica, pa je tako na jednoj fotografiji ispisana posveta „Za trajnu uspomenu od Sonje“ i datum „Ljubljana, 24. VII 1937.“

Dama sa šeširom odevena po poslednjoj francuskoj modi ostavila je 3. septembra 1935. godine na Bledu svoju fotografiju Dragoljubu Mihailoviću sa posvetom na francuskom: „Da se zauvek sećate vaše Traute“.

draža

Foto: Printscreen

 

Mihailović je imao ljubavne afere s ženama iz mnogih zemalja, a fotografije i pisma su sačuvana i nalaze se u arhivu Vojnog muzeja. Među njegovim ljubavnicama bile su žene iz Češke, Poljske, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, kao i iz drugih evropskih zemalja.

Njegova burna ljubavna istorija bila je deo njegovog tajnog života koji se razlikovao od njegovog javnog imidža kao vođe četničkog pokreta.

Ono što je intrigantno jeste činjenica da je Mihailović čuvao dokaze o svojim ljubavnim vezama, što je moglo biti kompromitujuće za njegovu karijeru i brak.

Dragoljub Draža Mihajlović

Foto: Wikipedia

 

Dok neki sugerišu da je čuvao ove dokaze iz hvalisavosti, drugi spekulišu da je to možda radio u obaveštajne svrhe, koristeći svoje veze sa ženama kao deo svojih špijunskih zadataka.

Uprkos burnom ljubavnom životu, Mihailović nikada nije bio kažnjen zbog svojih afera, iako je vojska Kraljevine Jugoslavije bila stroga u pogledu morala svojih oficira.

Njegove kazne su uglavnom bile povezane s njegovim političkim delovanjem ili nepoštovanjem protokola, ali ne i s njegovim ljubavnim vezama.

Priče o njegovim ljubavnicama nastavljaju da intrigiraju javnost, dodajući novu dimenziju njegovom složenom liku.

Dok je Mihailović ostao kontraverzna figura, njegova sposobnost da balansira između vojne karijere, političkog delovanja i ljubavnog života ostaje tema za dalja istraživanja i analize.

(kurir.rs

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading