PARTIZAN JE ŠAMPION EVROPE Dan kada je Saletova trojka odvela crno-bele na evropski presto i u košarkašku besmrtnost (VIDEO)
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Taj 16. april 1992.godine, ostaće zauvek upamćen među navijačima Partizana! Nijedan "grobar" ne može da ostane imun kada god se spomene taj datum, jer su se tada crno-beli popeli na košarkaški tron Evrope! 

Beogradski klub je sa klupe predvodio u to vreme, mladi trener, Željko Obradović. Rođeni Čačanin je uspeo da u debitantskoj sezoni na klupi crno-belih, osvoji svoju prvu, od devet titula evropskog prvaka i da zadivi košarkaški svet. 

Za Partizan, čiji je tim u proseku bio star ispod 22 godine, igrali su  Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić. 

PARTIZAN JE ŠAMPION EVROPE Dan kada je Saletova trojka odvela crno-bele na evropski presto i u košarkašku besmrtnost (VIDEO)

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

To su bile teške godine za tadašnju Jugoslaviju na čijem prostoru je izbio rat i država je bila pred raspadom. FIBA je naredila svim jugoslovenskim klubovima da svoje utakmice, kada su domaćini, igraju u inostranstvu. Novi dom za crno-bele bila je sada već čuvena Fuenlabrada. Mali gradić iz predgrađa Madrida, prihvatio je ekipu Partizana kao svoju. Posebno je zanimljiva činjenica, da su njeni meštani navijali za prvotimce srpskog kluba i u mečevima protiv španskih timova - Estudijantesa i Huventuda. 

PARTIZAN NAPRAVIO VELIKI PREOKRET I SPREČIO SENZACIJU Crno-beli slavili posle drame, zna se ko ih čeka u plej-ofu

Partizan je te legendarne 1991/92 sezone, dobio šansu da igra protiv najboljih timova Evrope, zahvaljujući promenjenom sistemu takmičenja. FIBA je nekadašnji Kup evropskih šampiona, preimenovala u Evropsku ligu, a mogućnost da se kvalifikuju, dobili su i vicešampioni nacionalnih prvenstava. 

S obzirom na veliku podršku u Fuenlabradi, Partizan je bio četvrti u grupi sa skorom 9-5 i samo jednim izgubljenim mečom u Španiji. U četvrtfinalu su za rivala imali Knor iz Bolonje, koje je predvodio nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, Jure Zdovc, a crno-beli su i ovu prepreku uspešno preskočili.

PARTIZAN JE ŠAMPION EVROPE Dan kada je Saletova trojka odvela crno-bele na evropski presto i u košarkašku besmrtnost (VIDEO)

Printscreen You tube

 

LUDNICA U ARENI "Grobari" napravili spektakularnu atmosferu pred meč Partizana i Panatinaikosa (VIDEO)

Završnica takmičenja u Istanbulu održana je od 14. do 16. aprila 1992. godine. Pored izabranika Željka Obadovića, učestvovali su Filips iz Milana i dva španska tima: Huventud i Estudijantes.

Došlo je vreme za finale, gde su se posle dva meča u grupi ponovo sastali Partizan i Huventud, ovoga puta u najvažnijoj utakmici u istoriji ova dva kluba. 

Prvo poluvreme pripalo je crno-belima, koji su poveli 40:36. U drugom delu igre, inicijativu je preuzeo Huventud i imao prednost od 70:68, deset sekundi pre kraja. A onda je na scenu nastupio Aleksandar Đorđević i sve ostalo je istorija... 

Pogodio je trojku u poslednjoj sekundi i doneo Partizanu prvu titulu evropskog košarkaškog prvaka! 

To je za sada i jedina evropska titula koju je jedan srpski klub uspeo da osvoji. Partizan je igrao na još dva Fajnal- fora, u Barseloni 1998, godine i u Parizu 2010. godine i oba puta je zauzeo četvrtu poziciju. 

Na Vidovdan, tog 28. juna 2021. godine, Željko Obradović se i zvanično vratio u klub koji najviše voli - Partizan. Ponovo se među navijačima Partizana vratila ta euforija kao nekad, a pogotovo zbog činjenice da crno-beli nisu bili deo Evrolige već punih osam godina, a sada su ponovo postali deo iste. Preko specijalne pozivnice beogradski klub se vratio u najelitnije košarkaško takmičenje u Evropi i upotpunosti je opravdao. 

PARTIZAN JE ŠAMPION EVROPE Dan kada je Saletova trojka odvela crno-bele na evropski presto i u košarkašku besmrtnost (VIDEO)

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/bs

 

Ekipa Željka Obradovića trenutno igra nestvarnu sezonu. Završili su regularni deo Evrolige sa skorom 20 pobeda i 14 poraza i zauzeli šesto mesto. U četvrtfinalu ih čeka slavni Real Madrid, ali pokazao je Partizan da i sa španskim gigantom može da se nosi, kada su ubedljivo slavili u "Štark areni" rezultatom 104:90. 

Sa najtrofejnijim trenerom Evrope na klupi, sjajnim navijačima koji obaraju rekorde Evrolige na svakoj utakmici po posećenosti, možda se i taj Istanbul ponovi, ko zna, a jedno je sigurno, "grobari" imaju pravo da sanjaju i maštaju...

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading