OVE NAMIRNICE ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE! Šampion ima nekoliko važnih saveta! Obratite pažnju šta jedete tokom leta!
Foto: privatna arhiva/Shutterstock

 

Svedocima smo visokih temperatura u prethodnih mesec i po dana. Velike vrućine često umeju da naprave problem velikom broju ljudi, a najviše po pitanju ishrane. Mnogima pada apetit ili kao beg od vrućina pokušavaju da se osveže na nezdrav način.

Mi smo pitali petostrukog šampiona Srbije u budibildingu i aktuelnog viceprvaka Balkana Dušana Savića, da nam kaže kako se pravilno hraniti tokom leta i šta obavezno izbaciti iz ishrane.

Šta od hrane i pića treba izbegavati i šta najviše konzumirati tokom leta?

OVE NAMIRNICE ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE! Šampion ima nekoliko važnih saveta! Obratite pažnju šta jedete tokom leta!

Foto: Shutterstock

 

- Za vreme letnjih vrućina jesti hranu koja se lako vari, koja je bogata vodom, mineralima i elektrolitima koji se leti gube kroz znojenje. U letnjim mesecima, voće i povrće su dragocene namirnice jer sadrže i veliki procenat vode i sve elektrolite koje gubimo znojenjem. Sam organizam leti, za vreme vrelih dana, traži hranu koja je lagana za varenje, sa više vlakana, a manjom količinom masnoća i belančevina. So, suhomesnati proizvodi, pržena i masna jela su svakako hrana koju leti treba izbegavati. Što se pića tiče, u toku leta trebalo bi izbegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, jer mogu doprineti povećanu dehidratacije, jer stimulišu izlučivanje vode iz organizma. Svakako, u letnjim mesecima, najbolji izbor za nadoknadjivanje tečnosti su izvorske i mineralne negazirane vode, nezaslađeni čajevi kao i voćni sokovi bez dodatog šećera.

 

 

Da li je istina da kafa pomaže pri mršavljenju?

OVE NAMIRNICE ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE! Šampion ima nekoliko važnih saveta! Obratite pažnju šta jedete tokom leta!

stil

 

- Kafa u principu funkcioniše diuretski. Mišićna stanica lišena vode gubi mogućnost rada, a time i gubljenja masnih naslaga, tačnije ona ne ubrzavaja metabolizam nego ga usporava.

Kako se najbolje hidrirati tokom leta i koliko vode je najbolje uneti tokom jednog dana?

OVE NAMIRNICE ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE! Šampion ima nekoliko važnih saveta! Obratite pažnju šta jedete tokom leta!

Foto: Shutterstock

 

- Leti je izuzetno vazno održavati adekvatan unos tečnosti, odnosno vode. Zbog visokih spoljnih temperatura, organizam se više znoji i dolazi do smanjenja vode u ćelijama. Dolazi do osećaja žeđi, ali moramo znati da kada smo osetili žeđ, već je došlo do delimične dehidratacije. Mišićna stanica bez vode nema svoj volumen stoga logički gledano kontrakcije prilikom vežbanja su slabije pa time i sami benefit od istog. Slabije kontrakcije znače manje laktata, manje hormona, manje regeneracije. Dakle narušena pretpostavka za održavanje ili povećanje mišićne mase, a time i gubitak masnih naslaga. Dnevni unos vode bi trebao biti 2-4 litara za žene i 3-5 za muškarce.

 

Kada neko želi da poveća mišićnu masu, kakva je ishrana najbolja za njega/nju?

 

 

- Ako je cilj nabaciti mišicnu masu onda se ishrana dizajnira na proteinima i ugljenim hidratima. Kod nabacivanja mišićne mase su ključni ugljeni hidrati i treba ih unositi 3-6 grama po 1 kg telesne težine, uz njih posebnu ulogu igraju i proteini, ali svakako kome je cilj mišićna masa fokus treba držati na ugljenim hidratima.

Da li su svi šećeri loši i koji nisu ako takvih ima?

OVE NAMIRNICE ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE! Šampion ima nekoliko važnih saveta! Obratite pažnju šta jedete tokom leta!

Foto: Shutterstock

 

- Šećere obično delimo na proste i složene. Unošenje prostih šećera povećava rizik od gojaznosti i dijabetesa, pošto se prosti šećeri brzo vare i skladište u vidu masti. Međutim, posle intenzivnog fizičkog napora ili ako nismo uneli dovoljno kalorija, može da dođe do naglog pada nivoa šećera u krvi, koji je praćen osećajem umora, drhtavicom, pa čak i nesvesticom. Prosti šećeri momentalno podižu nivo šećera u krvi i zato su oni jedino preporučljivi isključivo posle napornih treninga. S druge strane jako su preporučljivi složeni šećeri, pogotovo za nekoga ko želi dobiti na mišićnoj masi. Pretvaranje složenih ugljenih hidrata u glukozu traje mnogo duže pa njihovom konzumacijom ne dolazi do naglog porasta nivoa šećera u krvi. Treba ih rasporediti kroz obroke u toku dana, prvenstveno pred trening da biste imali dovoljno energije tokom treniranja. Dele se na biljne i životinjske.

Kada se spremaš za takmičenja pojedeš i po teglu meda dnevno, zašto i da li i drugima preporučuješ da ga konzumiraju?

OVE NAMIRNICE ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE! Šampion ima nekoliko važnih saveta! Obratite pažnju šta jedete tokom leta!

Foto: Shutterstock

 

- Upravo ta moja izjava je privukla dosta pažnje novinara i svi su me pitali kako teglu meda pojedeš dnevno, plus kilogram kuvanog pirinča i sve to bez unosa vode?! Zapravo, stvar je u tome da to rade samo takmičari u bodibildingu i to ne svi, već oni kojima to prija i kojima takav ekstremno jak pristup punjenja glikogena odgovara. Ja sam u pripremama za takmičenja mesecima na rigoroznoj ishrani gde se tačno zna koliko čega smem da jedem u toku dana i pije se samo voda, a treninzi su esktremno jaki i rade se po 2-3 treninga dnevno i to 6 puta nedeljno, što za posledicu ima veliko pražnjenje glikogena u telu. Još ako na to sve dodamo da 48 sati pred takmičenje skroz se ukida sva tečnost, dešava se totalno pražnjenje glikogena, a kad je glikogen prazan to znači da ste jako mali, nemate mogućnost da napumpate mišiće, slabi ste, koža vam visi i nije zategnuta, a sve to bi za posledicu imalo loš plasman na takmicenju. Upravo tada sledi taj ekstreman “restart” glikogena 3-4 dana pred takmičenje i vi u ta 4 dana pojedete 4 tegle meda, 4kg pirinča i gledate kako ste iz sata u sat sve veći, nabildovaniji, napumpaniji mišići, koža postaje zategnuta i čvrsta. Ovo svakako ne savetujem nikome osim takmičarima koji pred takmičenje prazne glikogen na način na koji ja to radim.

 

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

18.08.2021 09:33

Baš jedem najviše suhomesnatog i pijem hladan špricer. Neznam gde je ovaj odrastao, znojenjem se gubi so, elektroliti, MORA SE JESTI MASNIJA I SLANIJA HRANA, naročito domaći proizvodi, ŠUNKA, BUĐOLA, DOMAĆA KOBASICA. Ovaj sigurno nije to NIKADA jeo i NEZNA ŠTA JE TO?!