PAZITE ŠTA JEDETE TOKOM LETA! Šampion ima 5 SAVETA koji će vam pomoći tokom vrelih dana! Ove namirnice ODMAH IZBACITE iz ishrane!
Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Pred nama je jedno od najtoplijih leta u 21. veku. Mnogi u velikim vrućinama pronalaze izgovore i tako odustaju od zdrave ishrane, treninga i tako ne posvećuju dovoljno pažnje svom telu.

Mi smo pitali petostrukog šampiona Srbije u budibildingu i aktuelnog vicepraka Balkana Dušana Savića, da nam kaže kako se izboriti sa "unutrašnjim sobom", kako se pravilno hraniti tokom leta i šta obavezno izbaciti iz ishrane.

Da li postoji pravilna ishrana tokom leta i kako ona izgleda?

-  S obzirom da su visoke temperature i da se kroz znojenje gubi dosta tečnosti, prvo bih savetovao puno vode, bar 3 litara dnevno. Pored vode su nezaobilazni elektroliti (natrijum, kalijum, magnezijum i cink), jer kroz znojenje izbacujemo te minerale i može doći do grčeva u mišićima, kao i poremećaja odnosa unutar mišićne stanice. Treba jesti što više povrća koja u sebi sadrže vlakna (blitva, zelena salata...). Šampinjoni (pečurke) takođe imaju dosta vlakana u sebi.

 

 

U svemu tome može vam pomoći i sam Dušan, a evo kako to izgleda u praksi:

- Osnovno je da se sa klijentom jasno definise šta mu je cilj da bi se u skladu sa ciljem, koji je klijent zacrtao, napravio plan ishrane. Ako je klijentu cilj nabaciti mišićnu masu, onda se ishrana dizajnira na proteinima i UH (ugljeni hidrati), a ukoliko je cilj mršavljenje ishrana sd bazira na proteinima i mastima. Naravno svu tu ishranu treba da prati adekvatan trening u zavisnosti od krajnjeg cilja kojem težimo - kaže naš bodibilder i dodaje:

- Pre svega se uradi upitnik sa klijentom na osnovu koga bih imao dovoljno informacija da mogu da kreiram plan ishrane ili treninga posebno za tu osobu. Moj savet da se svi klijenti dobro informišu ko je osoba koju uzimaju za ličnog trenera, da li se ta osoba ikada takmičila i da li je imala zapažene rezultate.

PAZITE ŠTA JEDETE TOKOM LETA! Šampion ima 5 SAVETA koji će vam pomoći tokom vrelih dana! Ove namirnice ODMAH IZBACITE iz ishrane!

Foto: Shutterstock

 

Šta treba izbegavati?

- OBAVEZNO izbaciti alkohol, peciva iz pekara jer imaju trans masti. Takođe, izbegavajte beli šećer i belo brašno.

Kako pronaći motivaciju za trening tokom velikih vrućina?

- Nezgodno je naći motivacije kada su velike vrućine, ali kad ste posvećeni sebi i imate cilj sve je dosta lakše. Kada vam se učini da ne znate put i da ste se malo pogubili, uvek se možete prisetiti gde ste bili pr i sve će vam biti jasno...Koliko ste cenili vreme onda kada niste imali ništa... Čemu ste stremili ? Kako ste zračili ? Da li ste ostali isti?

PAZITE ŠTA JEDETE TOKOM LETA! Šampion ima 5 SAVETA koji će vam pomoći tokom vrelih dana! Ove namirnice ODMAH IZBACITE iz ishrane!

Foto: Pexels

 


Sezona je odmora, odlazaka na more, kako u takvim situacijama voditi računa o svom telu?

- Sezona odmora ne znaci nužno odmor od vaše ustaljene rutine u pogledu ishrane i treninga. Mada, ukoliko baš želite da častite sebe totalnim odmorom i to možete jer postoji nešto sto se zove "muscle memory", odnosno telo pamti gde je bilo, pa će vam lakše biti vratiti se u to stanje kakvi ste nekada bilo nego li to napraviti iz temelja. Ukoliko ste pretrenirani može se desiti da će upravo taj odmor prijati vašem telu, tako da slušajte svoje unutrašnje osećaje.

 


Kako izgleda tvoj meni tokom leta i koliko se on menja u odnosu na zimu ili neko drugo godišnje doba?

- Moj trenutni meni se bas puno razlikuje u odnosu na moju takmičarku dijetu koja je jako rigorozna. Sada sam na pauzi od takmičenja, a pripreme kreću početkom avgusta i sada gledam da se malo opustim što se hrane tiče i da jedem instiktivno šta mi se jede u datom momentu. Uglavnom su sada UH (ugljeni hidrati) na visokom nivou (pirinač pre svega), jer pokušavam očuvati mišicnu masu koliko god je moguće tokom velikih vrućina, da bih kad krenu pripreme imao što bolji start, jer branim titulu šampiona Srbije. Ukoliko je odbranim, u šta ne sumnjam, to će biti šesti trofej državnog prvaka.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading