SVE ŠTO JE POTREBNO ZNATI PRED VELIKI DAN Srbija čeka žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, evo ko su potencijalni rivali "orlovima"
Tanjug/Ap

 

Na žrebu će učestvovati 53 selekcije, koje će biti raspoređene u sedam grupa po pet, odnosno tri grupe po šest reprezentacija.


Učesnici završnog turnira Lige nacija, Hrvatska, Španija Italija i Holandija svrstane su u UNL šešir i biće u grupama sa pet selekcija.

U prvom šeširu se nalaze Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska i Poljska. Pored Srbije u drugom šeširu će biti Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska, Finska.

U trećem šeširu su Ukrajina, Island, Norveska, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Jermenija, a u četvrtomn Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska ostrva, Severna Makedonija, tzv. Kosovo.
SVE ŠTO JE POTREBNO ZNATI PRED VELIKI DAN Srbija čeka žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, evo ko su potencijalni rivali

EPA

 


U petom šeširu se nalaze: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta, a u poslednjem, šestom Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Nemačka se kao domaćin automatski kvalifikovala za EP 2024. i neće biti u žrebu, kao ni Rusija koja je suspendovana zbog rata u Ukrajini. Po dve prvoplasirane ekipe iz svih deset grupa izboriće plasman na EP, a poslednja tri tima biće poznata posle baraž mečeva u martu 2024. godine

Srbija je prvim mestom u Četvrtoj grupi Divizije B obezbedila učešće u tom baražu, pa će "orlovi" imati popravni samo u slučaju da preko kvalifikacija ne izbore direktan plasman u Nemačku.

Utakmice kvalifikacija za EP 2024. biće odigrane od marta do novembra 2023. godine.



UEFA je odlučila da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i tzv. Kosovo, kao i BiH i tzv. Kosovo.

UEFA je navela i da najviše dve reprezentacije sa potencijalno oštrim zimama mogu biti u istoj grupi, a to su Belorusija, Estonija, Farska ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

Zbog velike udaljenosti pojedine ekipe mogu da budu izvučene sa maksimalno jednom od neki drugih reprezentacija. Azerbejdžan može biti u grupi samo sa Gibraltarom, Islandom i Portugalijom. Island samo sa Gruzijom, Izraelom, Jermenijom ili Kiprom. Kazahstan će moći u grupu samo sa jednom od sledećih reprezentacija, a to su: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugalija, Republika Irska, Severna Irska, Farska ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj na programu je od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading