SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA Šta su memorandumi "crnog pauka” kralja Čarlsa, evo šta je rekao za Putina
Foto: Twitter/printscreen

Kako će se Čarls Treći, poznat da se oglašava po raznim pitanjima, navići na neutralnost jednog monarha? Ova pitanja se komentarišu u brtanska javnost. Kao kralj, Čarls više neće imati vlastiti pasoš ili vozačku dozvolu - niti smeti da ima izrazite stavove u javnosti. Kad je neko monarh, to nadvisuje pojedinca.

Ovde imate slučaj različitih uloga, različitih pravila, smatra vodeći ekspert za ustav profesor Vernon Bogdanor.

On je od najranijih dana svestan da će njegov stil morati da se promeni. Javnost neće želeti monarha koji vodi kampanje", kaže profesor Bogdanor.

Kralj Čarls je i te kako svestan potrebe da bude manje glasan.

"Nisam toliko glup. Shvatam da je potpuno drugačije biti vladar", izjavio je on u intervjuu za BBC 2018. godine.

„Ideja da ću nekako nastaviti da se ponašam sasvim isto je potpuna budalaština."

Kada se novi monarh popne na presto, kraljevski profil na kovanicama promeni se tako da gleda u suprotnom smeru.

Čarlsova vladavina takođe će imati drugačije usmerenje.

Zemlja nad kojom će vladati kralj Čarls mnogo je raznovrsnija od one koju je nasledila njegova majka, a profesor Bogdanor predviđa da će se novi kralj obraćati multikulturalnoj, multi-konfesionalnoj Velikoj Britaniji.

On očekuje da će Čarls pokušati da nastupi kao ujedinjujuća snaga, da će ulagati vidljivije napore u povezivanju etničkih manjina i siromašnih grupa.

Razlog za zabrinutost su memorandumi "crnog pauka”, odnosno pisma i memorandumi koje je tokom godina pisao kralj Čarls Treći, tada princ od Velsa, ministrima i političarima britanske vlade.

Pisma je poslao Čarls u privatnom svojstvu, ali je izražena zabrinutost da bi ona mogla predstavljati vršenje neprimerenog uticaja na ministre britanske vlade. Pitanja o kojima je Čarls iznosio javne stavove uključuju poljoprivredu, genetske modifikacije, globalno zagrevanje, socijalnu deprivaciju, planiranje i arhitekturu. To je navelo štampu da označi Čarlsa kao "princa koji se meša“. Sadržaj pisama "crnog pauka“, nazvanih po Čarlsovom prepoznatljivom rukopisu, bio je poznat samo anegdotski i iz memoara i curenja informacija, sve do 13. maja 2015. godine kada je Informativni sud naložio objavljivanje većine prepiske.

Ignorišući protokol koji zahteva da britanska kraljevska porodica ostane neutralna, prestolonaslednik je ranije nazvan "princem koji se mešao” jer je svoje stavove izneo izabranim zvaničnicima u Britaniji i davao mišljenje o događajima u svetu.

Ovi događaji su pokrenuti 2010. godine, kada je novinar Gardijana Rob Evans podneo zahtev prema britanskom zakonu o slobodi informacija da vidi Prinčeva pisma ministrima iz 2004. i 2005. godine. Nakon nekoliko pravnih slučajeva, prijavu je na kraju odbio državni tužilac Dominik Griv u oktobru 2012. godine, a slučaj je bio predmet žalbe Vrhovnom sudu koji je u martu 2015. presudio protiv odluke vlade i dozvolio kasnije objavljivanje od pisama.

Džo Armitaž, vodeći britanski politički analitičar u Global Counsel-u povodom Čarlosvih javnih stavova koje je beležio u kontroverznim pismima je izjavio:

"Oduvek je postojala zabrinutost u određenim delovima vlade, posebno zbog takozvanih "Pisama crnog pauka“ koje je redovno slao ministrima, da bi Čarls javno iznosio mišljenje i pokušavao da utiče na pitanja javne politike. On je, međutim, u svom prvom obraćanju naciji jasno stavio do znanja da će odmah prestati sa tim, što sugeriše da će vladati poslušno i nepristrasno u istom svetlu kao i njegova pokojna majka.

"U čemu će se on razlikovati odnosi se na veličinu i imidž kraljevske porodice koja je okrenuta javnosti. On se dugo zalagao za smanjeni i modernizovani oblik monarhije", rekao je on.

U martu 2022, on je javno nazvao rusku invaziju na Ukrajinu "brutalnom agresijom“, kritikujući ruskog lidera Vladimira Putina zbog izazivanja "užasne patnje i razaranja“. Godinama ranije, tokom kraljevske posete Kanadi 2014. godine, novi kralj uporedio je Putina sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom nakon ruske aneksije Krima u martu 2014. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading