POTVRĐEN TEMPERATURNI REKORD NA ANTARKTIKU Svet očekuju neviđeni ekstremi: Tope se glečeri, eskaliraju požari...
Printscreen/ YouTube

Zabeleženi temperaturni rekord sada je uključen u službene dokumente Svetske arhive vremenskih i klimatskih ekstrema, svojevrsne Ginisove knjige rekorda za vremenske prilike.

Arktički temperaturni rekord koji je iznosio više od 38 Celzijevih stupnjeva evidentiran je prošle godine u sibirskome gradu Verkhojansku tokom dugotrajnog toplotnog talasa koji je izazvao zabrinutost zbog intenziteta globalnog zatopljenja, potvrdila je u utorak.

Verkhojansk, u kojem je rekordno visoka temperatura zabeležena 20. juna 2020., nalazi se 115 kilometara severno od Arktičkog kruga, regije koja se zagreva dvostruko brže od globalnog proseka.

Ekstremne vrućine prouzrokovale su širenju požara u šumama i tundrama na severu Rusije. Isto tako su prouzrokovale i požare običnom vodom preplavljenih jezera, pri čemu su ispuštene rekordne emisije ugljen dioksida. 

"Moguće je, doista vrlo verovatno da će se u arktičkoj regiji u budućnosti događati i veći temperaturni ekstremi", stoji u saopštenju Svetske meteorološke organizacije (WMO).

U tom je području UN-ova agencija do sad provela rekordan broj istraživanja o vremenskim ekstremima s obzirom na to da klimatske promene podstiču pojavu olujnih nevremena i visokih temperatura bez presedana.  Budući da su podaci o uticaju klimatskih promjena na arktičku regiju nova kategorija, trebalo ih je proveriti i uporediti s ostalim postojećim podacima u sklopu procesa u kojemu sudeluje velika mreža volontera.

Zabeleženi temperaturni rekord sada je uključen i  u službene dokumente Svetske arhive vremenskih i klimatskih ekstrema, svojevrsne Ginisove knjige rekorda za vremenske prilike u kojoj su,  evidentirani podaci o dosad najsnažnijoj tuči i najdužem bljesku munje.

Svetska meteorološka agencija ranije je uvela novu kategoriju za područje Antarktike, a nakon podnošenja zahteva 2020. uvela je i novu kategoriju za Arktik.

U objavi agencije stoji da je godina 2020. bila jedna od triju najtoplijih u istoriji merenja. Odbor WMO-a bavi se i proverom ostalih potencijalno rekordih temperatura, poput one evidentirane 2020. u kalifornijskoj Dolini smrti i temperature od 48,8 Celzijevih stupnjeva izmerene 11. kolovoza 2021. nedaleko od sicilijanskoga grada Sirakuze. Još uvek je reč o neslužbenome novom rekordu za Italiju, ali i za čitavu Evropu.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading