ARKTIK SE TOPI Naučnici najavili veliku klimatsku promenu do 2050. godine
Foto: Shutterstock

U izveštaju je saopšteno da su samo ove godine kiše padale na istočnom Antarktiku u martu kada su temperature vazduha bile neobično visoke, a da su tokom leta Alpi izgubili pet odsto svog ledenog pokrivača, dok je u septembru na Grenlandu postavljen novi rekord topljenja u to doba godine, prenosi Rojters.

Napominje se da je nakon osam najtoplijih godina na planeti sve više dokaza da se ledeni regioni u svetu tope daleko brže nego što su naučnici očekivali.

Autori najnovijeg izveštaja uspostavili su dijagnozu "terminalnog stanja" za led koji se formira i pluta na Arktičkom okeanu svakog leta.

Objavljivanje izveštaja poklopilo se sa početkom samita UN o klimi, koji traje do 18. novembra u egipatskom Šarm el Šeiku, a arktički aktivisti i starosedeoci iz tih regiona planirali su za večeras medijski događaj kojim će obeležiti nestanak morskog leda, navodi Rojters.

Naučnici ističu da svet u ovoj deceniji mora da prepolovi emisiju ugljen-dioksida u odnosu na nivoe iz 2005. i dostigne nultu vrednost do 2050. godine, kako bi sprečio brze klimatske promene sa ekstremnim uticajima.

U izveštaju se navodi da čak i da se to postigne, regioni u svetu pokriveni ledom počeli bi da se stabilizuju tek negde između 2040. i 2080. godine, a topljenje glečera nastavilo bi se u toku više od jednog veka pre nego što bi se usporilo do 2200.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading