BUĐENJE ČUDOVIŠTA? Svet čeka katastrofa, nismo znali da je to uopšte moguće, ali upravo se događa
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Satelitski podaci pokazuju da je morski led koji okružuje Antarktik daleko ispod bilo kog prethodno zabeleženog zimskog nivoa, što je zabrinjavajuće stanje za područje koje je nekada izgledalo imuno na globalno zagrevanje.

- To je tako daleko od svega što smo ikada ranije videli. Gotovo je neverovatno – rekao je Volter Majer, koji u NASA-i prati nivo morskog leda. Polarni stručnjaci kažu da bi nestabilan Antarktik mogao imati dalekosežne posledice.

Širenje leda velikih razmera na Antarktiku reguliše temperaturu planete jer bela površina reflektuje energiju Sunca nazad u atmosferu i istovremeno hladi vodu oko kontinenta.

Bez čitavog tog leda koji hladi planetu, Antarktik bi se iz Zemljinog frižidera mogao pretvoriti u radijator, upozoravaju stručnjaci. Led koji pluta na površini Antarktičkog okeana sada meri manje od 17 miliona kvadratnih kilometara. To je čak 1,5 miliona kvadratnih kilometara morskog leda manje od septembarskog proseka i znatno ispod prethodnih zimskih rekorda.

To je oko pet puta više od površine Velike Britanije. Mejer nije optimista i smatra da se morski led neće u značajnoj meri oporaviti. Naučnici još uvek pokušavaju da utvrde sve faktore koji su doveli do tako niskog nivoa leda, a proučavanje trendova na Antarktiku ionako je istorijski izazov.

U godini u kojoj su oboreni višestruki globalni rekordi o toploti i temperaturi okeana, neki naučnici insistiraju da je nizak morski led merilo za posmatranje.

– Vidimo koliko je sve to ranjivije – kaže Robi Malet sa Univerziteta Manitoba, koji se nalazi na Antarktiku. Tanak morski led, kao i ekstremna hladnoća i jaki vetrovi, dodatno su otežali posao njegovom timu.

- Postoji rizik da se led odlomi i sa nama na njemu ispliva u more - kaže Malet.

Morski led se formira na kontinentu od marta do oktobra, kada je na južnoj hemisferi zima, a leti se mnogo topi i deo je složenog sistema koji se sastoji od santi leda, kopnenog leda i ogromnih plutajućih ledenih pokrivača kopnenog leda koji plutaju duž obala. Deluje kao zaštitni ledeni pokrivač koji pokriva kopno i sprečava zagrevanje okeana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading