KATASTROFA VEĆA OD NUKLEARNE Led na Antarktiku se topi rekordnom brzinom, temperatura stepen i po iznad proseka
Foto: Shutterstock

Morski led na Antarktiku dostigao je istorijski minimum, od 1970. godine od kada su sateliti za merenje leda počeli da mere pokrivenost vode ledom.

Vetar i topliji vazduh smanjili su pokrivenost vode ledom na samo 1,91 milion kvadratnih kilometara, prema poslednim merenjima od 13. februara, prenosi Bi-Bi-Si.

Istraživački, kružni i ribarski brodovi pokazuju sličnu sliku oko kontinenta, da je većina delova praktično bez leda, dok samo u Vedelovom moru dominira ledeni pokrivač.

Procenjuje se da je ovogodišnji rekordni minimum morskog leda pod uticajem neuobičajeno visokih temperatura vazduha na zapadu i istoku Antarktičkog poluostrva, koje su za stepen i po iznad proseka, kao i varijacija atmosferskog pritiska oko Antarktika koju utiču na vetrove koji okružuju kontinent.

Tri poslednje rekordne godine za nizak nivo morskog leda dogodile su se 2017, 2022. i sada 2023. godine.

Na Grenlandu se led topi zbog porasta temperature na Arktiku i količina leda koja se istopila do sada bi bila dovoljna da pokrije celu državu Floridu.

Prema Danskom meteorološkom zavodu, na Grenlandu se u utorak istopilo više od 8,5 milijardi tona površinske mase, a od nedelje ukupno 18,4 milijarde tona, piše CNN. Istraživanje je zapravo pokazalo da količina leda koja se otopi sa Grenlada samo u toku jednog dana može da pokrije Floridu i to dva inča (više od pet centimetara).


Iako ukupna količina gubitka leda nije ekstremna kao 2019. godine, veća je površina ledene ploče koja se istopila.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Kriosfera, Zemlja je izgubila zapanjujućih 28 milijardi tona leda od sredine 1990-ih, od kojih je veliki deo sa Arktika, uključujući i ledenu ploču Grenlanda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading