KO JE STARIJI, KOKOŠKA ILI JAJE? Naučnici su konačno došli do otkrica: Staro je više od 1.00 godina!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Arheolozi su otkrili netaknuto kokošje jaje staro 1.000 godina tokom nedavnih iskopavanja u gradu Javne, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

 Čitavo jaje je pronađeno na mestu koje datira iz Vizantijskog perioda od četvrtog do sedmog veka nove ere. Jaje je bilo obavijeno ljudskim izmetom, a pronađeno je u drevnoj septičkoj jami.

"To je veoma retko otkriće u Izraelu i svetu. Ponalaženje delića ljuski jaja je uvek zanimljivo otkriće prilikom iskopavanja, ali je relativno uobičajeno. Kompletno jaje je zaista jedinstveno. Fragmente ljuske jajeta uvek je zanimljivo pronaći, ali celo jaje je jedinstven slučaj. Unutrašnjost ljuske koja je u odličnom stanju će nam omogućiti da izvučemo DNK", rekla je Li Peri Gal iz te uprave.

S obzirom da je bilo napuklo veći deo sadržaja je iscurio ali je ostao deo žumanceta što će omogućiti dalje analize.

"Kokoške su u jugoistočnoj Aziji odomaćene relativno nedavno, pre oko 6.000 godina, ali je bilo potrebno vreme da počnu da se koriste u ishrani. Korišćene su u druge svrhe, za borbu petlova, smatrane su lepim životinjama, izlagane u drevnim zoo vrtovima i poklanjane kraljevima", rekla je Peri Gal.

Ona je objasnila da je zapravo jedno od najstarijih mesta u svetu gde su nađeni dokazi o uzgoju kokošaka Mareša iz helenističkog perioda u Izraelu staro 2.300 godina, preneli su izraelski mediji.

Drevne kokoške nađene u regionu, kao i njihova jaja, bile su manje od sadašnjih. Postale se važne u ishrani drevnih Jevreja, a potom muslimana koji ne jedu svinjetinu.

Jaje pronađeno u gradu je još više napuklo i slomilo se kada je izvađeno sa mesta gde je pronađeno ali je vraćeno u prvobitno stanje u laboratoriji Uprave za antikvitete.


"Čak i danas jaja retko "prežive" u kartonu u supermarketu a da se ne razbiju. Neverovatno je što je ovo jaje ostalo celo tokom 1.000 godina", rekla je arheolog Ala Nagorski.

Pronađeno je u okviru projekta izgradnje novog kvarta u gradu, a po izraelskom zakonu pre svakog takvog poteza moraju da se zaštite iskopine.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading