Učenje psa na povodac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Svaki ljubimac je poseban i tako bi mu trebalo i pristupati - neki prihvataju ogrlicu i povodac lako, dok se drugi snažno opiru. Najvažnije je da imate strpljenja, samopouzdanja, da ste smireni i da ne žurite. Pas se na povodac navikava za vreme šetnje i igre. Pre nego što priđe psu, vlasnik treba da pripremi ogrlicu sa zakačenim dugačkim povocem, da pozove psa po imenu, da ga miluje i da mu istovremeno veoma pažljivo stavlja ogrlicu na vrat. Ako pokaže bilo kakve znake nemira, odvucite mu pažnju igrom.

Kako naučiti psa da hoda na povodac ako vuče

Energični i radoznali psi skaču i bune se jer im je kretanje ograničeno. Sačekajte da se pas
umiri i uz kratku komandu „pored“ ili „uz nogu“ počnite lagano da se šetate. Umesto reči možete koristiti kliker za dresuru pasa ili tapšanje po butini kako biste psu stavili do znanja da hoda uz vas. Povodac u početku treba da bude kratak, pa ga postepeno otpuštajte.

Kako naučiti psa na povodac ako se ukopa i ne želi da hoda

Dešava se da psi prosto sednu ili se ukoče se jer ne žele da šetaju. Tada ih ne treba vući, već ponuditi komadić hrane i nagraditi ih kada krenu. Svaki put kada pas vuče poželjno je da stanete i budete mirni i pozovete psa opet da vam priđe. Nekada šetnja od 20 metara može potrajati i po pola sata. Ali to nije prava šetnja, već škola.

Izlazak napolje

Tek kada pas savlada hodanje na povocu u kućnoj varijanti, izvedite ga napolje. Smireno mu dopustite da onjuši teren i da se oslobodi straha od nepoznatog. Dozvolite mu da sam hoda i njuška, ali ne puštajte povodac iz ruke. Postepeno ga učite da šeta uz vas u pravcu koji vi izaberete. Komande neka budu iste kao kod kuće. Naučiti svog psa da hoda pored vas bez povlačenja povoca zahteva mnogo nagrađivanja i to poslasticama koje pas zaista voli, a ne granulama koje mu svakodnevno dajete za obrok.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading