SVE VIŠE ĐAKA IDE NA ONLAJN Do kraja meseca mnoge škole u Srbiji će preći na kombinovani model
Alo/ Ilustracija

Već od ponedeljka, kako saznaje Alo!, školama u 18 opština i gradova u kojima se nastava odvija po kombinovanom modelu ili potpuno onlajn pridružiće se nove obrazovne ustanove. Konačan presek biće donet danas, ali se procenjuje da broj novih opština u drugom i trećem modelu (samo prvi podrazumeva potpuno normalnu nastavu) neće biti mali. 

Kako su našem listu nezvanično rekli sagovornici iz Kriznog štaba, do kraja septembra gotovo je izvesno da će bar četvrtina ili petina škola biti na nekom od kombinovanih modela.

SVE VIŠE ĐAKA IDE NA ONLAJN Do kraja meseca mnoge škole u Srbiji će preći na kombinovani model

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

- Zavisno od epidemioloških parametara, strahujemo da to ne bude i više. Ipak, svi se nadamo da ćemo uskoro dostići pik ovog talasa i da će pred kraj meseca brojke početi polako da padaju. Problem je što mnoga deca i ne znaju da su zaražena, već se testiraju tek kada se razboli neko od starijih ukućana. A u međuvremenu su možda raširili koronu po odeljenju - objašnjava jedan od naših sagovornika.

OSNOVCI BOLJI

Prema njegovim rečima, zasad su zadovoljni kako se poštuju pravila u školama:

Dr Radmilo Janković: Nisam išao na roditeljski

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je da očekuje i više od 10.000 novozaraženih dnevno jer je, kako je naveo, pokrenuta spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti. Komentarišući to što je u Nišu juče zabeleženo 277 novih slučajeva koronavirusa, što je jedan od najtežih dana od početka epidemije, Janković kaže da je sve za brigu i da je odavno bilo za brigu.

- Ljudi moraju da se urazume, ja juče nisam bio na roditeljskom sastanku kod mojih sinova jer smatram da je bilo nepotrebno i neodgovorno zgurati 30odraslih  osoba, od kojih bar jedna neće nositi masku da dokaže da je u pravu - rekao je zamenik direktora KC Niš.

- Kao i prošle školske godine, osnovci su disciplinovaniji od srednjoškolaca. Što se tiče nastavnika i drugog osoblja, tu nemamo nikakve primedbe. Zaražavanje je trenutno sporadično, ima đaka i nastavnika sa kovidom, najviše, naravno, u Beogradu, ali situacija je koliko-toliko pod kontrolom.

Podsetimo, u svakoj školi formiran je specijalni tim zadužen za praćenje poštovanja mera. Kako je za Alo! rekao Miodrag Antić iz Foruma srednjih stručnih škola, sve se prati na dnevnom nivou, a ukoliko nema vanrednih događaja, izveštaj o epidemiološkoj situaciji se jednom sedmično prosleđuje Ministarstvu prosvete. Na osnovu ovih izveštaja, Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formiralo Ministarstvo prosvete, nakon konsultacija sa institutima za javno zdravlje i Kriznim štabom, svakog petka objavljuje spisak koje škole rade po kom modelu.

SVE SE POŠTUJE

Milan Krstić, direktor OŠ „Pavle Savić“ u beogradskom naselju Mirijevo, kaže za Alo! da u ovoj školi zasad nema većih problema.

- Kod nas u školi se nastava održava po prvom modelu, još se držimo, posebno imajući u vidu da imamo 2.016 učenika, veliki je broj đaka. Ponašamo se u skladu sa preporukama koje smo dobili od Ministarstva prosvete pred početak školske godine, dakle striktno poštujemo ključne tačke: nošenje maski, dezobarijere, dezinfekciju klupa i stolica hlorom i alkoholom, provetravanje učionica... Sredom šaljemo presek stanja u ministarstvo, a imamo i izveštaj na dnevnom nivou. Zasad imamo jednu zaraženu nastavnicu i dva pozitivna učenika, dok je devetoro đaka u izolaciji zbog nekog od članova porodice.

Kako trenutno rade škole

1. MODEL

Slobodno okruženje za sve učenike, što podrazumeva da sede zajedno, nose masku na putu do učionice, a u učionici samo dok razgovaraju i odgovaraju. U dvorištu ne nose maske. Vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na manje od 1,5 metara. Nema podele odeljenja, časovi traju 45 minuta.

Ko trenutno ovako pohađa nastavu: Više od 90 odsto škola u Srbiji.

SVE VIŠE ĐAKA IDE NA ONLAJN Do kraja meseca mnoge škole u Srbiji će preći na kombinovani model

EPA/MARTIN DIVISEK

 

2. MODEL

Kombinovana nastava za srednjoškolce i učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole (dan onlajn/dan u školi). Isti režim može se uvesti i za peti i šesti razred.

Ko trenutno ovako pohađa nastavu: Učenici u Kladovu, Petrovcu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajncu, Rekovcu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru, Bojniku, Velikom Gradištu i Kragujevcu.

3. MODEL

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za starije osnovce kombinovanu nastavu (dan onlajn/dan u školi), a za osnovce do četvrtog razreda podelu odeljenja i časove od 30 minuta u školi. 

Ko trenutno ovako pohađa nastavu: Tutin.

Vakcinacija lekara je etička obaveza

Neprihvatljivo je da zdravstveni radnik zarazi pacijenta, smatra imunolog Srđa Janković i ističe da se svi u Kriznom štabu zalažu da vakcinacija lekara bude profesionalna i etička obaveza.

- Mislim da bi to tako trebalo da bude i shvaćeno. Nadam se da će prevagnuti taj stav - poručio je Janković.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Katarina

10.09.2021 07:48

Prirodna potreba dece je da budu bliski između sebe, da se ponašaju u skladu sa godinama i prirodom, o neposrednoj nastavi i potrebi za njom neću ni pisati, ali, jedino mesto gde nije obavezna distanca je učionica, bar tako izgleda. Dovoljno je reći, u 50-60 kvadrata, nas 30-32.

Goca

10.09.2021 11:12

@Katarina - Bila sam na roditeljskom sastanku,nas 31 roditelj svi sa maskama,ulazi razredna i prvi komentar je da nisu obavezne maske sledi skidanje maski nas 5 roditelja je bilo sa maskama i razredna sa maskom preko usta.Ja moje dete savetujem da nosi masku,volimo skolu,i lakse je ici nego od kuce onlajn.Samo ko nije prelezai virus nezna kakve probleme stvara.

Duki

10.09.2021 10:56

Sad je kasno. Virus se već razbaškario i raširio. Prostorije (učionice) su prepune virusa. Mere nemaju veze, jer maske (krpe) preko usta ili brade, kao i pravilno nošene, apsolutno ne šrite od virusa i zaraze. Zaraza je već preneta roditeljima, babama i dedama! Kasno je!