OD REGULARNE NASTAVE NEMA NIŠTA? Brojke ne slute na dobro, đaci će ponovo učiti onlajn!
EPA/MARTIN DIVISEK

- Na prvom roditeljskom, na upoznavanju sa razrednom, rekla nam je da budemo spremni da već za dve-tri nedelje bude kombinovana nastava, da je to realnost.

Ovako za "Blic" kaže majka jednog gimnazijalca iz Beograda, kojoj je razredni starešina njenog sina otvoreno rekla da od regularne nastave sasvim izvesno nema ništa.

Školska godina tek što je počela, a nada da će se posle godinu i po vanrednog stanja u prosveti ove godine ići regularno sve više bledi.

U čak 17 gradova nastava se sad odvija ili po kombinovanom modelu ili online a svakim danom sve više odeljenja pojedinih škola prelazi sa regularne na neku od alternantivnih modela nastave.

To stvara veliki problem za nastavnike i profesore, koji zbog nedostatka tehiničkih sredstava često moraju da rade prekovremeno ne bi li održali nastavu svim đacima iz odeljenja od koji neki zbog hroničnih bolesti ne mogu da pohađaju nastavu u školi.

Ono što posebno brine su najavljene đačke ekskurzije koje u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji mogu dodati ulje na već postojeću vatru.

Optimizam 1. septembra i otrežnjenje

Kad je školska godina počinjala 1. septembra, Ministarstvo prosvete je bilo uvereno da će uz pomoć takozvanog "semafor sistema" uspeti da postigne da se najveći broj đaka regularno pohađaju nastavu.

OD REGULARNE NASTAVE NEMA NIŠTA? Brojke ne slute na dobro, đaci će ponovo učiti onlajn!

Shutterstock/Halfpoint

 

Podsetimo, da li će škole i lokalne samouprave biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni nije proizvoljno odlučeno već će zavisi od nekoliko jasnih parametara: broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Izuzetak su 1. septembra bili samo pojedini gradovi u kojima je situacija sa korona virusom bila lošija. (Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnaca, Rekovac, Ćupriai, Preševo, Novi Pazar i Bojnik)U tim gradovima su učenici srednjih škola išli prema kombinovanom modelu. Izuzetak je bio Tutin, gde su svi đaci - i osnovci i srednjoškolci išli online.

Ostali đaci su krenuli regularno u školu i nastava se odvijala kao i pre korone - 45 minuta i jedina mera je bilo nošenje maski.

Po planu, situacija se u svakoj školi i lokalnoj samoupravi skenira na nedeljnom nivou, a onda se ti podaci šalju Ministarstvu prosvete i Institutu “Batut” a ukoliko bi došlo do zaražavanja škola bi prešla na drugačiji model nastave.

Ipak, iako je taj sistem izgledao odlično na papiru, mnogi su bili skeptični. I vrlo brzo su se pojavili prvi problemi.

"Prelazak na online - realnost"

Već drugog dana škole, javnost je saznala da je u Osnovnoj školi "Milan Rakić" na Novom Beogradu, korona virusom zaraženo 29 učenika ove škole.

OD REGULARNE NASTAVE NEMA NIŠTA? Brojke ne slute na dobro, đaci će ponovo učiti onlajn!

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Deca su se zarazila na đačkom putovanju organizovanom poslednje nedelje raspusta, i svi zaraženi završili su u izolaciji i na onlajn nastavi. Ipak nije se stalo na tome - da bi se odmah sprečilo da ova deca dođu u kontakt sa ostalom decom i prošire virus, doneta je odluka da svi školarci koji su bila na ekskurziji, bez obzira da li su pozitivni na korona virus morati u izolaciju, te su tako školsku godinu započeli onlajn.

Oš "Milan Rakić" nažalost nije bila izolovani slučaj.

Javnost je saznala i za širenje korone u školi Vlasotincu.

- U toku ove nedelje jedno odeljenje Tehničke škole u Vlasotincu je stavljeno da pohađa nastavu onlajn - izjavila je dr Zorana Kulić, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Korona se širila i među gimnazijalcima i srednjoškolcima.

Neki čitaoci su nas obavestili da se u IV Beogradskoj gimnaziji, korona proširila u dva odeljenja ove gimnazije. Na naše pitanje upravi gimnazije da li je ova informacija tačna odgovoreno nam je potvrdno.

- Da, nažalost je tačno. Po dva učenika u dva odeljenja su pozitivna na korona virus. Oni će deset dana biti u izolaciji, a njihovi drugovi će pratiti online nastavu - kratko su nam rekli iz IV gimnazije.

Aleksandar Markov, presednik Foruma beogradskih gimnazija potvrdio je za "Blic" da se sporadični slučajevi zaražavanja u beogradskim srednjim školama događaju.

OD REGULARNE NASTAVE NEMA NIŠTA? Brojke ne slute na dobro, đaci će ponovo učiti onlajn!

Alo

 

- Sve češće se javljaju zaražavanja. U Beogradu su na online prešla već neka odeljenja.

Ipak on kaže da situacija još nije dramatična.

- Na online su prešla pojedina odeljenja. Još uvek nemamo situaciju da se zaraza proširi na celu školu pa da sva odeljenja moraju online.

Ipak, među prosvetarima raširilo se mišljenje da je prelazak na makar kombinovani model nastave - neminovnost.

Prelazak svih kragujevačkih srednjih škola na kombinovani model samo je podgrejala glasine da se vrlo brzo približavamo situaciji da će se na celoj teritoriji Srbije preći na kombinovani model a onda možda i na online.

Ipak, za sad sistem uspostavljen 1.9 se i dalje drži a prosvetari daju sve od sebe da ispredaju gradivo svim đacima - i onim u učionici i ionim koji sede kod kuće.

Ipak takav sistem ima svoje mane.

"Ide se preko norme"

Aleksandar Markov ukazuje na jednu fatalnu manu ove školske godine - kako se može desiti da su mu jedni đaci online a drugi u školi, a časovi traju 45 minuta, jedan profesor mora da uloži dvostruki napor i dva puta ispredaje isto gradivo.

- Veliki problem tu je što se ide preko norme. Dva puta predajete istu lekciju iako bi trebalo da svi mogu da je čuju.

OD REGULARNE NASTAVE NEMA NIŠTA? Brojke ne slute na dobro, đaci će ponovo učiti onlajn!

EPA/MATTEO CORNER

 

Za njega je to najpre problem tehničke prirode.

- Bio je predlog da se uživo drži čas koji bi mogli da slušaju i đaci u izolaciji i đaci u školi. Ipak to je izazvalo logističke probleme.

-Škole često nemaju tehničke uslove da sprovedu tako nešto. Mislim da bi Ministarstvo moralo da razmisli o tome u budućnosti, posebno ako se situacija bude pogoršavala.

Eskurzije kao epidemiološka tempirana bomba

Ako postoji nešto što izaziva nespokoj među roditeljima ali i nastavnicima su đačke ekskurzije.

Malopre pomenuta škola "MIlan Rakić" dospela je u situaciju da ne može da krene sa regularnom nastavom baš zbog jedne ekskurzije na Divčibare, na kojoj su se deca razbolela.

Za Markova je to kompleksan probelm.

- Iskreno, nisam pristalica eksurzija u ovom periodu i situaciji. Održavanje nastave mora da bude primarno, a sa svakom ekskurzijom mi dovodimo nastavu u pitanje.

OD REGULARNE NASTAVE NEMA NIŠTA? Brojke ne slute na dobro, đaci će ponovo učiti onlajn!

Foto: Alo/Masonri Jošida

 

On kaže da se mnoge kolege boje ekskurzija u vreme pandemije.

- Veliki je to rizik a mnoge kolege se boje sa pravom šta bi činile da im se neko dete zarazi na samoj eksurziji. Morali bi da ga izolujete i da ga negujete dok ne dođe kući.

Ministarstvo za obrazovanje ipak još uvek nije dalo zvaničnu preporuku i za sad se održavaju samo već unapred plaćene ekskurzije koje nisu mogle da budu prebačene za neko drugo vreme ili lokaciju.

Neizvesna sudbina regularne nastave

Iz svega priloženog jasno je da je cilj da se školska godina počne i završi regularno sve dalji i dalje.

Svi željno čekaju novi četvrtak i nove odluke nadležnih. Ipak, preovladava makar prećutno uverenje da je vraćanje škola iz nove u staru normalnost gotovo nemoguća misija.

U situaciji gde će svaka odluka dovesti do nekog nepovoljnog rezultata jako teško je doneti pravu - kojom će biti zadovoljni i nastavnici i đaci i epidemiolozi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading